Den klassiska snabbmatsrestaurangen vid Fängelsetorget i Västervik startades 1959 av Olle Åhman.
Den traditionstyngda korvmojjen i Västervik kom med åren att bli känd i hela landet för sin specialitet "en grillad med hälften av varje och en halv wäk". Vilket ju som alla ju förstår innebär en korv med hälften mos och hälften pommes, med en klick räksallad på toppen.
Tredje generationen Åhman, Olles barnbarn Niclas, lade i mars 2022 ut sitt matställe till försäljning för 6,5 miljoner kronor. Då det inte blev något napp lades restaurangen ut på nytt i oktober samma år. För 5,85 miljoner kronor. Än i dag är den osåld.
– Vi har haft många intressenter. Pandemin, ränteoro och en stigande inflation gjorde det dock svårt för den som ville köpa. Dels måste man hosta upp halva köpesumman själv, och dels måste banken tro på dig för att du ska få låna, säger Niclas Åhman, 48, till VT.
– Inflationen fick en del att tro att alla hus var mycket billigare, och de började pruta i en omfattning som gjorde att jag tröttnade.
– Allt detta sammantaget har lett till att jag tagit beslutet att köra vidare i några år till. Lönsamheten i verksamheten är god och jag har en toppenbra personal.
Åhmans historia är unik genom att det är tredje generationen som nu driver verksamheten. Olle lämnade över rodret till sonen och forne VIK-målvakten Bosse, vilken alltså lämnade över till sin son Niclas.
– Vi har en rad egna recept. Exempelvis egen dryck, eget mos, egen mjukglass samt en egen milkshake.
Säger Niclas Åhman som alltså fortsätter driva den klassiska snabbmatsrestaurangen på Hallströmsgatan i Västervik några år till.