Ägarna tog stort ansvar när pappersbruk las ned

Västervik2004-05-14 01:00
Electroluxkoncernens ägare kan spara mycket arbete genom att bara snegla på hur ägarna av Silverdalens Pappersbruk behandlade sina 262 anställda då pappersbruket lades ned 2002.
VT berättade på torsdagen att Arbetsförmedlingen i Västervik avser öppna en filial på Electroluxfabriken.
Alla de 520 som friställs ska erbjudas individuell hjälp med att finna en ny sysselsättning.
Lennart Åkerman från Arbetsförmedlingen i Västervik var en av tre arbetsförmedlare som för drygt två år sedan gjorde en lyckad insats när Silverdalens pappersbruk lades ned.
Efter tio månader var ett 60-tal av de tidigare pappersbruksanställda ännu utan jobb. Idag går ett 40-tal personer utan jobb.
I torsdagens VT-artikel sade Lennart Åkerman att det som fungerade i Silverdalen borde fungera även här i Västervik. Men det gäller att den arbetssökande själv är aktiv, betonade han.
I Silverdalen var inte bara de anställda aktiva. Aktiv var i högsta grad även pappersbrukets ägare M-real.
Företaget erbjöd sin drabbade personal ett helt batteri av stödåtgärder. Allt för att förbättra förutsättningarna för en framtida ny sysselsättning. Företaget betalade alla resekostnader i samband med studiebesök och anställningsresor.
Som ersättning för dubbel bosättning utgick upp till 7000 kronor i månaden i ett halvår.
I ett personligt brev till var och en av de 262 anställda lovade M-real vidare att, då någon fick anställning hos annan arbetsgivare, företaget skulle stå för lön under utbildningstiden med upp till 20000 kronor i månaden i max tre månader. Dessutom betalade företaget utbildningsomkostnader med upp till 75000 kronor.
Om någon fick lägre lön hos en ny arbetsgivare, gick M-real in med en löneutfyllnad på upp till 8000 kronor i månaden i maximalt två år.
Den som påbörjade en utbildning i linje med den aktionsplan som hade utarbetats tillsammans med Arbetsförmedlingen, kunde få ett utbildningsbidrag på maximalt 20000 kronor i månaden under upp till ett år tid.
Avtalspension erbjöds alla som under 2002 fyllde minst 60 år. Den gav den anställde 73 procent av månadslönen fram till den månad han uppnår sin ordinarie pensionsålder.
M-real erbjöd även anställda födda 1943 samma avtalspension, från den dag de fyllde 60.
För dem som hösten 2002, trots egna insatser och insatser från Arbetsförmedling och Trygghetsråd, inte lyckats hitta ett nytt jobb erbjöd pappersbrukets ägare ett så kallat konsultativt stöd.
På Electrolux i Västervik är ännu inget preciserat om vilka som eventuellt ska få avtalspension.
Det enda de Electroluxanställda hittills fått veta är att de kan erhålla ersättning från A-kassa i upp till 300 dagar om man aktivt söker jobb.
Man har också upplysts om att Arbetsförmedlingen ger bidrag för att söka nytt jobb, studiebidrag och så vidare.
Även Trygghetsrådet kan, enligt Electrolux, erbjuda tjänstemännen omställningshjälp i olika former.
Exakt hur företaget Electrolux självt ekonomiskt tänker hjälpa sina 520 friställda medarbetare har ännu ej preciserats.
- Vi erbjuder alla medarbetare individuellt stöd för att hitta ett nytt arbete, har företaget tidigare meddelat i allmänna ordalag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om