Åbro tar tillbaka förlorad mark

Efter tuffa år med volymminskningar på ölet och personalneddragningar ser nu Sveriges äldsta familjebryggeri åter ljust på framtiden.

Nöjd personal.  Restaurangchef Andréas Wallgren, till vänster, Tomas Åkerblom, vice restaurangchef,  bryggmästare Lennart Anemyr och marknadsansvarig Susanne Rinaldo.

Nöjd personal. Restaurangchef Andréas Wallgren, till vänster, Tomas Åkerblom, vice restaurangchef, bryggmästare Lennart Anemyr och marknadsansvarig Susanne Rinaldo.

Foto: Ljungblad Margareta

Västervik2007-12-13 00:05
Åbro Bryggeri har investerat stort i den högteknologiska fabriken där det produceras öl, vatten, cider och läsk. Tillverkningen bygger också på traditioner och kunskap som finns lagrat hos bryggeriet.Susanne Rinaldo arbetar med marknadsföring och berättar att företaget ligger i och bearbetar marknaden både i Sverige och utomlands. Ett arbete som börjat ger resultat.- Under det sista året har vi ökat exporten av öl till Tyskland, dessutom har vi lyckats ta oss in på den finska marknaden, säger bryggmästare Lennart Anemyr.Det var när ölskatten höjdes i Sverige som Åbro fick en rejäl nedgång i försäljningen av öl.- Inte kan man med bästa vilja påstå att det är miljövänligt med biltransporter för att svenskarna ska åka buss eller bil till Tyskland eller åka båt till Finland för att köpa Åbros öl, säger Lennart Anemyr.Lagom till Bryggeriets 150-årsjublieum förra året gav man sig in på ett nytt område. Företaget öppnade en egen restaurang och pub. Restaurangchef är Andréas Wallgren och vice restaurangchef är Tomas Åkerblom.Lokalen har hämtat inspiration från engelska pubar och tyska ölstugor, och personalen kan skryta med att kunna servera 90 olika sorters öl.Andra uppgifter för Tomas och Andréas är att guida besökare från företag i produktionen på fabriken. Ölprovningar är en annan arbetsuppgift som både Andréas och Tomas tycker är spännande då de får dela med sig av sin kunskap.- Mycket av vår kunskap får vi från vår egen bryggmästare, säger Tomas Wallgren.Sista räkenskapsåret framställdes 50 miljoner liter öl och 30 miljoner liter läsk, vatten och cider på Åbro. Det är Europas modernaste brygghus där de anställda arbetar med skiftgång. På Åbro i Vimmerby är det cirka 120 anställda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om