Aborterna ökar trots akut p-piller
Rädsla för p-piller resulterar i största ökningen på tio år.
- Vid mitten av 1990-talet sjönk aborterna, men nu har vi sett att de går upp igen, säger Mariana Lundberg, avdelningschef för gynmottagningen i Västervik.
- Vi ser också en högre andel tonårsaborter nu jämfört med tidigare, fortsätter hon.
Sedan 1999 har tonårsaborterna ökat med åtta procent. Förra året fanns tonårsflickor bland 23 procent av samtliga aborter.
- Men den största andelen finns hos kvinnor över 25 år, säger Mariana Lundberg.
Statistiken pekar mot att även årets aborter blir runt 200. Det innebär att aborterna inte varit så många sedan åren 1992-1993, då 220 graviditeter avslutades.
Den främsta förklaringen till ökningen är att fler kvinnor i dag, liksom för tio år sedan, avstår från att använda p-piller av rädsla för biverkningar.
- Det har varit mycket diskussioner och larmrapporter i massmedia om dödsfall i samband med p-piller. Varje gång det publiceras uppgifter så slutar många kvinnor att äta p-piller och då ökar aborterna.
Kliniken har svårt att nå ut med en motbild till vad Mariana Lundberg kallar sensationsskriverier.
- Vi känner oss lite maktlösa på gynmottagningen eftersom vi inte har någon uppsökande verksamhet. Men vi anser att informationen om preventivmedel i skolorna, och genom ungdomsmottagningen, trots allt fungerar bra.
Det nya dagen-efter-pillret Norlevo blev receptfritt den 1 april förra året. Syftet var att göra preparatet mer tillgängligt för att minska oönskade graviditeter.
Sedan Norlevo släpptes fritt har den sammanlagda försäljningen i Västervik uppgått till drygt 260 förpackningar, visar ny statistik från apoteket. Det kan jämföras med att endast sju förpackningar hämtades på recept från årsskiftet 2000 till och med mars 2001.
Men trots att försäljningen ökat kraftigt har alltså den förväntade effekten uteblivit.
- Det är en liten besvikelse för oss, men samtidigt kunde antalet aborter ha ökat ännu mer utan akut p-pillret. Det kan ha hjälpt till att kapa toppen.
Mariana Lundberg är positiv till att preparatet blivit receptfritt.
- Det är bra. För många blir det lättare, och mindre pinsamt, att köpa nu när man inte behöver förklara att man misslyckats med ett preventivmedel.
För att ha effekt måste pillret tas inom 72 timmar efter oskyddat samlag. Men Mariana Lundberg poängterar att Norlevo inte är en ersättning för andra preventivmedel. Hon betonar även att riskerna med p-piller är överdrivna i förhållande till konsekvenserna av att sluta.
- Är man frisk och utan ärftlighet för att få blodpropp är det en otroligt liten risk att drabbas. Riskerna för blodpropp vid en avbruten graviditet är mycket större.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!