Abborre och gös ska odlas i skärgården
I vår kommer en ny fiskodling i gång på Långö i Tjust skärgård. Där ska Magnus Wasteson odla gös och abborre i ett treårigt projekt.
I projektet ingår sju odlingsanläggare, Magnus Wasteson är den enda från Tjust, de andra kommer från Östergötland.
Meningen med det t är att man ska odla fram fisk på ett så miljövänligt sätt som möjligt. I april anländer fisken från en uppfödningsanläggning i Gusum, som också ingår i projektet.
- Förhoppningen är att det ska bli en utkomst för skärgårdsbor, säger Magnus Wasteson. Men det ska bli mindre och snällare anläggningar än de som odlar lax.
Produktionen kommer att uppgå till 20 ton fisk per år. Att det blev abborre och gös som ska odlas är ingen slump.
- Det är svenska fiskar som passar i de här vattnen och som tål värmen som blir i Östersjön, berättar Magnus Wasteson.
Fisken ska sedan säljas vidare till restauranger, via konsulter i branschen. Magnus Wasteson har redan varit i kontakt med flera.
- Jag hoppas att man ska kunna äta fisken i Västervik och i skärgården om två till tre år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!