Notabelt är att hela 87 procent av alla som drunknade under 2012 var män, en ökning med fyra procentenheter från 2011. Medelåldern var hög, 60 år.
Olyckor kopplade till fritidsbåt minskade från 40 (2011) till 23 (2012). Det kan möjligen förklaras av ett sämre sommarväder och allmän lågkonjunktur. 10 personer omkom i isolyckor 2012, jämfört med 6 personer året innan.
SLS har i många år verkat för införandet av en lag kopplat till flytvästanvändande i Sverige. Flytvästanvändandet är i dag alldeles för lågt, menar SLS. Beräkningar visar att 7 av 10 liv skulle räddas om samtliga båtresenärer använde flytväst.
Enligt en undersökning Trygg-Hansa gjorde i somras, struntar många i att använda flytväst när de kastar loss från bryggan. 14 procent av svenskarna uppger att ingen på båten brukar bära flytväst och 17 procent svarar att bara barnen använder flytväst. Sämst på att använda flytväst är invånarna i Jönköpings och Kronobergs län, där svarar 22 procent att ingen på båten använder flytväst.
– Det är oerhört viktigt att lära sig simma, men kunskap är lika viktigt. Att bada eller vara ute på sjön i båtar är egentligen inte farligt om man bara har ordentlig kunskap om det man gör, säger Johan Nyberg som är representant för SLS i Västervik.
– Vatten är inte farligt i sig, men du kanske inte längre är så duktig på att simma som du tror, och som när du tog simborgarmärket för 30 år sedan. Du blir säkrare genom att skaffa dig kunskap och därmed ett säkert beteende i samband med vatten och isar.
– Det är också en väldig skillnad på att simma i en härligt varm bassäng än att ramla från båten i mörker och kyla på sjön, säger Johan Nyberg som tipsar om att man kan få låna flytvästar för bara några tior hos Räddningstjänsten i Västervik.
Nästan nio av tio som drunknade var alltså män.
Enligt en stor undersökning som SLS genomförde i mars 2012 förklaras detta till viss del av ökat båtanvändande hos män, men den största förklaringen ligger i ökat riskbeteende och en lägre respekt för vatten och vattennära aktiviteter hos männen.
Kring slutet av 1800-talet, när SLS bildades, drunknade i Sverige faktiskt mer än 1 000 personer per år. Under 1940-talet sjönk antalet till 500 per år. Detta tack vare en kraftig satsning på den allmänna simkunnigheten.
Minskningen har sedan fortsatt i takt med att allt fler har lärt sig simma och fått kunskap i vattensäkerhet.
Målet för SLS är att ingen person ska drunkna.