Först mjölkades 300 kor, nu börjar det röra sig uppåt 500. Den övre gränsen utan utbyggnad är 800 kor.
- Den här anläggningen kan mjölka 90 kor i timman, två gånger per dag, berättar Stefan och Karin Löwenborg, Odensviholm.
Tidigare har robotmjölkning begränsats till cirka 70 kor per robot. Ingen har tidigare lyckats att kombinera karusell- och robotmjölkning. Nu är det verklighet och det ger branschen helt förändrade villkor.
Korna själva tar uppståndelsen med ro. De reagerade lite i början på alla människor och alla maskiner som rullades runt i ladugården. Men nu är den nya metoden redan rutin.
De går helt frivilligt och självmant in i karusellen, en stor stålblank maskin som sakta snurrar runt. Robotarmar tvättar spenar och sätter på spenkoppar och på ett stillsamt varv är kon mjölkad och lunkar oberörd ut i ladugården eller i gröngräset.
Det är slående hur stilla och makligt tempot i mjölkanläggningen är. Det är ljust och rent, ja, det är modernt. Långt från mörka ladugårdar med oändliga knäböjningar och fastbundna kor.
- Människor som söker jobb på en mjölkgård är intresserade av djur, säger Karin Löwenborg. Så om de får möjligheten att fokusera på djuren istället för att mjölka dem hela dag så blir mjölkgården men mycket mer attraktiv arbetsplats. Det är också roligt för de som tycker om ny teknik och datorer.
- Visst har det varit utmaningar på vägen, säger Stefan Löwenborg. Det är ju en testanläggning. Men vi har haft enormt bin hjälp av DeLavals servicetekniker. De har verkligen varit hjälpsamma.
Nu väntar en kommersiell lansering för DeLaval.
- Vi har alltid en testgård för ny teknik, säger Andrew Turner, DeLaval. Nu ska vi gå vidare och i allra första hand vänder vi oss till marknaden i Australien och Sverige, men hela världen väntar och 2012 beräknas den här typen av anläggningar nå hela världsmarknaden.
- Robotkarusellen är inte bara en ny teknisk maskin, den representerar ett helt nytt sätt att bedriva mjölkproduktion på.