Plus 80 miljoner: "Ett rekordstort ekonomiskt resultat"

"Ett rekordstort ekonomiskt resultat", enligt årsredovisningen för 2021. Men oppositionen menar att kommunen fokuserar på fel saker, som att minska dricksvattenkonsumtionen, istället för att sporra företagens tillväxt.

Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) har olika tankar om 2021 års budgetresultat som blev 83 miljoner plus. Hjalmarsson tycker att kommunen fokuserar på fel saker - som dricksvattenkonsumtionen, istället för företagens tillväxt.

Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) har olika tankar om 2021 års budgetresultat som blev 83 miljoner plus. Hjalmarsson tycker att kommunen fokuserar på fel saker - som dricksvattenkonsumtionen, istället för företagens tillväxt.

Foto: Montage

Västervik2022-03-16 16:00

Årsredovisningen för Västerviks kommun 2021 har presenterats för kommunstyrelsen. 

Hela kommunkoncernen gjorde ett plusresultat på 190,6 miljoner kronor 2021. Bolagens resultat blev ungefär som budgeterat. 

Räknar man bort de kommunala bolagen fick kommunen ändå 83,7 miljoner plus i kassan. 

En stor avvikelse från budgeten, som lades 2020, där det förväntade resultatet var 2,1 miljoner plus. 

– De här pengarna går in i olika investeringar vi ska göra, och det innebär att vi inte behöver låna så mycket, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).  

undefined
Kommunens kassa klirrar med 83 miljoner plus 2021. "Det går till investeringar", säger kommunalrådet. "Vi fokuserar på fel saker", säger oppositionen.

Den främsta anledningen till överskottet är ökade statsbidrag, och att skatteintäkterna blev bättre än väntat. Enligt Nilsson har inte skatteprognosen vållat särskilt stora politiska debatter: 

– Det finns en möjlighet att revidera budgeten, men vi känner nog oftast att det är klokt att vara försiktiga även när prognosen vänder, i stället för att sätta sprätt på pengarna. Det kan svänga fort åt både det ena eller andra hållet, säger han. 

Oppositionens Harald Hjalmarsson (M), har dock en annan syn på budgeten. 

– Jag har respekt för majoriteten i fullmäktige, men det här var en extremt svag budget. Jag kan inte minnas att vi någonsin haft en så svag budget, säger han. 

– Vi la den här budgeten 2020, mitt under en brinnande pandemi. Målet på 2,1 miljoner är svagt, men med förutsättningarna var det rimligt, svarar Nilsson (S). 

Att stora svängningar i skatteprognoser, och ovissa statsbidrag, gör det svårt för kommunen att planera är dock presidiet eniga om. 

Hjalmarsson (M), skulle gärna se att vissa av kommunens mål förnyades. 

– Vi vet att tillväxten för företag i Kalmar län är svag. Enligt måluppfyllelsen har utbudet av kollektivtrafik ökat, samtidigt vet vi att bussbolag behövt lägga ner under pandemin. Vi har uppnått målet att minska dricksvattenkonsumtionen, och då ska man komma ihåg att vi hade ett bevattningsförbud.

– Det kan låta som detaljer, men sätter vi verkligen mål som är relevanta för kommunens framtid? Det är ändå från företagen som skattepengarna kommer, menar Hjalmarsson (M). 

Nilsson (S) instämmer delvis och nämner anslutningen till nätverket Industriellt Utvecklingscentrum i Kalmar:

– Vi måste rikta in oss på verksamheter med högre förädlingsvärde. Vi kanske har satsat lite snett. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!