Men i Västerviks kommun har ökningen stannat av.
I hela Västerviks kommun odlades förra året majs på 245 hektar - nästan allt odlades av Ogestads egendom som har majs på 210 hektar - det motsvarar 300 fotbollsplaner. Övrig majs i kommunen odlas främst på Heda, Snötomta, Blekhem och Rostad.
En anledning till att ökningen stannat av i Västerviks kommun är att Odensviholm helt slutat odla majs. Annars hörde gården till pionjärerna och det väckte en hel del uppmärksamhet när landskapet runt Odensviholm förändrades av majsfälten.
- Det beror på att vi har så lite åkermark som passar för majsodling, säger Karin Löwenborg, Odensviholm Mjölk AB. Majs odlas bäst i lättare jordar och vi har mycket lerjord. Så vi är inte alls missnöjda med majs - det är ett jättebra foder - men vi kunde inte odla som mycket som vi ville.
I Europa testas 44 olika sorters majs. Främst är det de stora mjölklänen som odlar den energirika grödan. I fältförsök har man nått en stärkelsehalt på cirka sju ton per hektar och en avkastning på som mest 20 ton torrsubstans per hektar.
När majsen används till ensilage så krossas hela plantan inklusive kärnorna i kolven och konserveras i en naturlig mjölksyreprocess. Kärnmajsen har stigit i pris med 60 procent på ett år och därför går allt fler över till att odla majs för kärnornas skull.
Henrik Jonsson, en av tre bröder som driver Ogestads egendom och som dominerar majsodlingen i Västerviks kommun:
- Majs passar oss väldigt bra. Det är en jättebra "regnförsäkring". Blöta år, som i år, får vi ofta bra med gräs, men om det är torrt så ger majsen bra. Sammanlagt har vi 1 470 hektar åkermark och på den odlar vi 600 hektar gräs, 450 hektar spannmål och 210 hektar majs. Allt går till foder.
Det är foder som ska räcka till 2 600 nötkreatur, varav hälften är mjölkkor.
- I år har vallen (gräs) varit mycket bra och spannmålen ser bra ut. Vi har tröskat 40 hektar spannmål, men ännu inte kommit åt att ta in ett enda halmstrå på grund av vädret och halm är mycket viktigt för oss. Majsen hade lite svårt att komma igång, men nu har den rätat upp sig och det kan bli bra i oktober då vi skördar.
- Det stora hotet mot majsen är vildsvinen som fullkomligt exploderat i år, efter den milda vintern. Vi har skjutit många, men i takt med att de ökar till antal blir de mindre skygga och väldigt fräcka. Tidigare försvann flocken i veckor när vi sköt en gris, nu är den tillbaka samma dag.
- Än så länge får majsfälten vara i fred, men om en månad har stärkelsehalten ökat och det känner grisarna på lukten. Då är vår odling rena godisbutiken.