Nej, sådana arbeten pågår också men vid sidan av det här större projektet. Det berättar Joakim Thunborg som är hållbarhetsstrateg och beställarombud på Region Kalmar län.
– Det handlar om att bli mer självförsörjande på el. Det gör vi av flera anledningar, bland annat handlar det om ekonomi, hållbarhet och att vi ska ha en robust elförsörjning.
Det är de tre sjukhusen och flera hälsocentraler i länet som ska blir elproducenter. Västerviks sjukhus får vänta till nästa år, arbetet i Kalmar och Oskarshamn drar igång snart.
– När vi kommer igång beror på flera faktorer som ska klaffa, säger Thunborg.
Det är cirka 70 parkeringsplatser som nu kommer få tak klätt av solceller i Västervik. Under arbetets gång kommer man behöva stänga parkeringsplatser för att arbeta på platsen. Det är parkeringsplatser mellan hus 12 och hus 18, nära gamla Tjustskolan som nu omdanas.
– Det handlar om någon månad eller så, under tiden får man parkera på någon annan plats, säger Joakim Thunborg.
Solpanelerna monteras på ett bärsystem ovan bilparkeringarna. Det gör att man inte behöver ta bort några platser.
Lösningen är en del i en mer omfattande Energieffektiviseringsplan som ska vara helt genomförd 2030. Det innefattar inte bara solceller på sjukhusens parkeringar utan även taken på andra byggnader som tillhör regionen, bland mycket annat.
Regionens alla byggnader förbrukar ungefär 30 000 MWh om året, ungefär vad 1 200 normalstora villor förbrukar under samma tidsperiod. Meningen är att den större satsningen på solceller ska utgöra 5 procent av den totala mängden, cirka 1 600 MWh.
När satsningen betalat sig beror på elpriset.
–På det här sättet kan vi börja komma bort ifrån att sälja och köpa el från en orolig elmarknad exempelvis Tyskland.