Det är de sista skälvande dagarna på sommarlovet och första skoldagen närmar sig. Många av VT:s läsare minns säkert hur det var. Allt som behövde inhandlas inför terminen. Bänkpapper, anteckningsböcker, pennor. Kanske man hade vuxit ur kläder och skor under lovet, och behövde en ny ryggsäck. Eller bara ville känna sig extra fin första veckan med kompisarna i skolan.
Men hur är det idag? Hur mycket pengar måste föräldrar lägga inför skolstarten?
Faktum är att elever varken behöver skaffa böcker, pennor eller miniräknare längre. Allt sådant ska tillhandahållas av skolan.
– Skolan ska vara avgiftsfri och vi håller med anteckningsböcker, läromedel och digitala hjälpmedel, säger Mats Lindström, rektor på Fågelbärets skola.
Får man ta med sig egna grejer, till exempel en särskild penna, om man vill det?
– Ja, det har inte varit någon stor grej här, vi har inget förbud mot det. Skulle det bli fråga om att ta med sig typ guldbeklädda pennor skulle vi behöva dra i handbromsen. Men jag upplever inte att det varit någon hets kring sådant på skolan.
Något man behöver tänka på som förälder är dock att skicka med särskilda kläder till gympalektionerna, och extrakläder/regnkläder för de yngre barnen.
– Vi uppmanar till att vara försiktiga med att ta med för fina saker, för de kan lätt försvinna eller gå sönder. Det är något som vi tar upp med jämna mellanrum, säger Mats Lindström.
Finns det annat som är bra att tänka på inför skolstarten?
– Se till att barnen är utvilade och har ätit frukost. Det kan vara bra att börja justera tillbaka sovtiderna, om man gått och lagt sig senare under lovet. Ta del av den information som skickas ut.
I Västerviks kommun finns ett gemensamt "förväntansdokument" där föräldrar kan läsa om vad som förväntas av dem, och vad de kan förvänta sig att skolan ansvarar för. Men i allmänhet förväntar sig skolan att barnen ska vara utvilade inför skoldagen, ha med idrottskläder när det är dags för idrottslektion och ha kläder efter väder.
Men även om skolan inte kräver att man köper något särskilt kan det förstås finnas mycket som barnen behöver eller vill ha inför en ny termin. Ett extra regnställ med stövlar att ha när det regnar på rasten, gympakläder, pennskrin, ryggsäck och någon ny tröja/byxor, till exempel.
Vi satte samman en lista med typiska grejer som ofta inhandlas inför höstterminen och kollade vad totalkostnaden kan landa på om vi köper nytt, eller om vi väljer att bara handla begagnat, till en åttaåring och en tioåring.
Vi har besökt butiker i Västerviks centrum och försökt välja plagg eller prylar som inte är de dyraste, men inte alltid de billigaste heller. För att ge en bild av vad det kostar om man väljer att köpa begagnat har vi letat på först Trippolo och sen på Busfrö.
Vi hittar det mesta vi behöver i rätt storlek i de två butikerna och kompletterar via loppisgrupper på Facebook. Totalt landar prissumman på 1 957 kronor. Då har vi bara räknat med en uppsättning ny tröja/byxor/skor, men vissa köper säkert fler outfits inför den nya terminen.
– Många fyller på klädförrådet, särskilt från förskoleåldern, säger Susanna Nilsson, butikschef på Trippolo.
På Trippolo har det skyltats med ryggsäckar vid ingången fram tills vårt besök, men Susanna är just i färd med att byta ut dem mot inredningsprylar.
Även på Hultgrens bokhandel, Din Sko, Lindex och Intersport märks att det är veckan innan skolan börjar. Här finns pennskrin, gympapåsar och ryggsäckar, bland annat. Och innetofflor. Tofflorna säljer bra, enligt Pernilla Lögdahl, som är assisterande butikschef på Din Sko.
– Barnen springer inte utan skor inomhus längre, konstaterar hon.
När vi väljer att enbart handla nya kläder och prylar till åttaåringen och tioåringen, på ett antal butiker i Västerviks centrum samt en vid Ljungheden (Lager 157), landar slutsumman på 6 081 kronor. Alltså några tusenlappar mer än för second hand-inköpen.
De föräldrar vi möter på stan tror sig dock inte lägga så här mycket pengar inför skolstarten. Elin Pentakota, som har en treåring (Teodor) som går i förskola och en sexåring (Elvira) som börjar förskoleklass uppskattar att ryggsäck och annat de köpt inför terminsstarten går på runt 500 kronor.
– Vi köper mycket second hand och kan återanvända en del från de äldre kusinerna. Men när Elvira fyllde år ville hon ha en ny ryggsäck, så det fick hon i present.
Kusinen Ines Pentakota som är på besök från Stockholm fyller i att hon har köpt skolväska, pennor, pennvässare och suddgummi. Hon är också sex år och ska börja förskoleklass.
På Busfrö träffar vi Erik och Sonja Ringlander med dottern Livia Ringlander, som är sex år. Erik är ursprungligen från Västervik men familjen bor sedan många år i Norge. De tror att de lagt mellan 800-1200 kronor på prylar och kläder inför Livias första år i skolan.
– Det är ryggsäck, pennfack, pennor, linjal och nya matlådor. I Norge får man ingen lunch i skolan utan får ta med egen matpacke, säger Erik.
Familjen blandar nytt och second hand, dels för att det blir billigare då.
– Men man kan också hitta unika saker på second hand. Som de här glitterskorna, säger Sonja och visar ett par skor som Livia hittat i Västerviksbutiken.