6 000 semlor till årets bullfest

Med van hand fyller Jennie Lindberg semlorna med mandelmassa och grädde. Inför dagens bullfest har hon och kollegorna på konditoriet bakat 6 000 semlor. Hon erkänner att hon älskar semlor och måste hejda sig för att inte äta fler än en om dagen.

Högsäsong. Till 6 000 semlor går det åt en hel del grädde. Jennie Lindberg arbetar som konditor och hinner fylla spritsen med grädde många gånger på en arbetsdag.  Foto: Matilda Ahl

Högsäsong. Till 6 000 semlor går det åt en hel del grädde. Jennie Lindberg arbetar som konditor och hinner fylla spritsen med grädde många gånger på en arbetsdag. Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2006-02-28 00:25
I dag är verkligen den rätta dagen att unna sig något extra till kaffet. På Nilsson konditori har man bullat upp med 6 000 semlor inför fettisdagen.
Jennie Lindberg är delägare och arbetar som konditor. Med full fart klipper hon upp lock i bullarna och fyller dem med mandelmassa och grädde.
- Det är lite enformigt att göra dem, men jag älskar att äta dem. Jag måste hejda mig själv för att inte äta för många. Allra bäst tycker jag om wienersemlan, den är lite lyxigare.
Hon får medhåll av kollegan Görel Jacobson som arbetar i cafédelen.
- Det är så gott, ett mellanting mellan bakelse och bulle. Det är bra att fettisdagen finns.

Fettisdagen är en gammal tradition med anor från 1700-talet, då den omtyckta bullen kom till Sverige från Tyskland. Då kallades semlan för hetvägg, från tyskans heisse Wecken, och serverades med varm mjölk. Det svenska ordet semla är ett gammalt ord för vetebulle. Dagens moderna semla med grädde under locket lanserades för drygt hundra år sedan. Då åts den mest av folk i borgerliga kretsar, men i takt med att den började serveras som en bulle till kaffet blev den populär hos allmänheten.
Att svenskarna gillar sina semlor och bakelser är det ingen tvekan om. Enlig en undersökning som presenteras av SCB äter vi varje år 11 kilo kaffebröd och bakverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om