Appen heter "Safeland", och möjliggör tidiga insatser exempelvis vid bränder där räddningstjänsten har lång restid för att nå fram.
Som exempelvis branden nyligen ute på Västra Eknö.
Alla kan dock inte ansluta sig till konceptet.
– För att få ett larm i appen ska man ha en utbildning innan, säger Peter Helge på räddningstjänsten.
Han är skeptisk till appen "Delta" som lanseras på västkusten. På den ska alla registrerade personer över 18 kunna hjälpa till vid allvarliga händelser, vilket Peter Helge anser kan vara en säkerhetsrisk.
– Det är viktigt att de civila personer som rycker ut vet vad de håller på med. Därför har vi en utbildning där det bland annat ingår HLR, sjukvårdsutbildning, brandskydd, att släcka med brandsläckare och riskbedömningar.
Appen har funnits sedan några år innan pandemin och det var Sparbanksstiftelsen som gick in med pengar som stöd för projektet.
– Det underlättar för oss när vi har lång körning. Ibland hinner vi inte i tid till platsen, då kan det vara helt avgörande.
Det har förekommit att civila personer hjälpt till med en första insats enligt Peter. Men han kan inte på rak arm nämna ett tydligt exempel.
Han säger att man fått bra respons på satsningen. Snart ska de som använder sig av appen få repetition på sin utbildning, samtidigt som nya personer ska rekryteras in på nya orter.
Räddningstjänsten har dock valt att inte gå ut brett till allmänheten och lansera appen. Anledningen är att man i nuläget främst vill ha personer på det orter där de har lång framkörningstid. Peter nämner skärgården, Totebo och Hjorted som exempel.
– Där har vi tagit kontakt med samfällighetsföreningar, säger Peter Helge.
Larmen gäller endast om man är inom fem kilometer ifrån händelsen. Appen skickar inte heller ut alla larm som kommer in i appen, utan gör en selektering på vilka typer av larm.
– Det kan vara en bil med risktank som brinner och om det kommer civila personer dit måste de ha en riskmedvetenhet.
Räddningstjänsten har inte varit jätteduktiga på att följa upp appen enligt Peter Helge. Appen har haft lite problem med buggar och annat genom åren. Man hoppas på att appen ska få en uppgradering eller ersättas av en bättre i framtiden.
– Nu har man gått in nationellt och gjort ett projekt. Svenska brandskyddsföreningen driver ett projekt om civila insatser och vi väntar lite på att de ska dra igång fullt ut, säger Peter Helge.
Eliot Lundby Wieslander är ansvarig för att samordna civila insatser på Svenska brandskyddsföreningen. De samarbetar nu med SOS alarm om att förbättra en app som idag heter SOS.larm. Appen är tänkt att användas för att underlätta arbetet med personer som gör civila insatser.
Han nämner tre viktiga delar i deras arbete med civila insatspersoner. Där det första är utlarmningen.
– Just nu får man endast larm där man bor. Vi vill att man ska kunna få larm så fort det händer något i ens närhet, även när man är på resande fot, säger Eliot.
Den andra delen handlar om utbildningar. Eliot delar Peter Helges bild av att utbildning inom räddningstjänsten är ett måste för att vara en civil insatsperson.
Den sista delen handlar om vilka villkor och försäkringar som gäller för de som är insatspersoner. Att de ska kunna få stöd och hjälp ifall de är med om något jobbigt under sin utryckning.
Målet med Svenska brandskyddsföreningens arbete är att kunna ha avtal med alla räddningstjänster i Sverige.