Det går bra för Findus bagerifabrik just nu. Mycket beroende på att man under 2012 fick även Ikea-varuhusen över hela världen som stor kund. Framför allt vad gäller småpajer.
– Vi har funnits i Loftahammar alltsedan 1966 då Åke Strömberg startade verksamhet på orten. Han flyttade hit den från Stockholm, berättar platschef Klas Steensrum.
Redan 1973 köptes bagerifabriken upp av konkurrenten Findus och sedan dess har fabriken stadigt växt.
– Vår affärsidé är att baka naturligt, precis som man gör hemma. Vi använder aldrig konserveringsmedel. Alla våra produkter snabbdjupfryses genast efter tillverkning, säger Steensrum.
– Under 2012 hade vi glädjen att få Ikea som ny storkund. De köper små pajer på 45 eller 70 gram, i mycket stora volymer, till sina varuhus över hela världen.
De senaste fyra åren har Findus investerat 25 miljoner kronor i en toppmodern, effektiv maskinpark i Loftahammar. I dag finns en "halvmanuell" avdelning, där rabarberpajer och likande görs delvis hantverksmässigt av en relativt stor personalstyrka.
I avdelningen intill är däremot allt superautomatiserat. Här formligen sprutar tekakor, bullar och annat fram. Vid bulltillverkning klarar maskinerna 6,5 bullar – i sekunden!
– Och ändå hinner vårt "visionssystem" fotografera varenda enskild bulle eller tekaka, analysera bilden och slutligen kassera den som inte är perfekt på alla vis, säger Klas Steensrum.
Personalen är oerhört kunnig, det syns direkt när de arbetar. Och inte undra på det, nästan alla har jobbat här 25 år eller mer. De anställda bor i Loftahammar, Överum, Gamleby samt även Västervik.
Medelåldern ligger på närmare 53 år, vilket innebär att det kommer att bli många lediga jobb här de närmaste tio åren.
Sommartid är bullsuget störst i Sverige. Då jobbar de anställda treskift för att hinna med alla order. Nu på vintern räcker det med tvåskift för hinna med.