50 anställdes för de ensamkommande

Det stora antalet ensamkommande barn som kommit till Västervik det senaste året har inneburit att kommunen anställt 50 personer på kort tid.

Uthyrt. Sommarhemmet Gläntan har hyst ensamkommande den senaste tiden. Under våren kommer de barnen att flytta till andra mer permanenta boenden i kommunen.

Uthyrt. Sommarhemmet Gläntan har hyst ensamkommande den senaste tiden. Under våren kommer de barnen att flytta till andra mer permanenta boenden i kommunen.

Foto:

Västervik2016-03-05 16:15

Socialtjänsten i Västerviks kommun redovisar nu att man tillsammans med Tjust fastigheter AB har förhyrt sex lokaler som ska användas som HVB-hem för ensamkommande barn. Kommunen får statlig ersättning för de ensamkommande barnen och det kan komma att innebära en ekonomisk vinst, förutsatt att man lyckas säkra tillräckligt med personal och boenden.

Under 2015 kom det 110 ensamkommande barn till Västerviks kommun, de allra flesta anlände under hösten. Sammanlagt ansvarar kommunen i dag för 154 ensamkommande barn och till skillnad mot många andra kommuner bor barnen på boenden inom kommunens gränser.

– Många kommuner hade svårt att ordna HVB-hem och det hade vi också, men vi lyckades på något sätt, säger socialchefen Jörgen Olsson.

Socialnämndens ordförande, Angelica Katsanidou (S), menar att om kommunen inte klarat av att ta hand om barnen själva hade man varit tvungen att lämna bort de tilldelade pengarna till någon annan kommun.

– Troligtvis hade det kostat oss lite mer än de pengar som vi blivit tilldelade, säger socialnämndens ordförande, Angelica Katsanidou (S).

Jörgen Olsson ser med tillförsikt på framtiden för HVB-hemmen. Antalet nya ensamkommande har minskat och organisationen kring de nystartade hemmen har börjat sätta sig.

– Vi fick anställa 50 personer under den tid som de ensamkommande kom till kommunen. Om man tittar på vad de här barnen innebär i pengar till Västerviks kommun på ett år så är det 51 miljoner, de pengarna bekostar bland annat just de 50 arbetstillfällena.

På grund av det kom fler barn än kommunen hade boenden till under hösten har de i vissa fall fått dela rum, något som kommunen nu har för avsikt att justera.

– Vi fick göra vissa akuta lösningar som att tre till fyra ungdomar fick bo i samma rum. Nu kan vi se lite framåt och det kommer att se lite annorlunda ut framöver. Nu kan nästan alla få ett eget rum. Det gör att vi får bättre förutsättningar att integrationen ska lyckas på sikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om