43 arbetstillfällen i potten

I nästa vecka börjar förhandlingarna om sjukhuskökets framtid. Nedläggning eller moderniseringar?

Foto: ANDERS LILJEGREN Före årsskiftet kan landstingets produktionskök på Norra sjukhuset ha övergått i kommunens drift och kanske också i en ny byggnad och ett nytt bolag.

Foto: ANDERS LILJEGREN Före årsskiftet kan landstingets produktionskök på Norra sjukhuset ha övergått i kommunens drift och kanske också i en ny byggnad och ett nytt bolag.

Foto:

Västervik2005-03-03 00:25
Ett nytt produktionskök kan komma att byggas i Västervik, om kommunen tar över landstinget nuvarande verksamhet i köket på Norra sjukhusområdet. Förhandlingarna om ett övertagande startar i nästa vecka.
- Vi har ställt frågan om kommunen kan leverera mat till oss i stället för tvärtom, berättar Benoni Ingelsjö på landstingets materialadministrativa serviceförvaltning med ansvar för köket.
- Vi har erbjudit oss att leverera mat till landstinget, säger Per Allerth, chef för teknisk service och kostenheten i kommunen.
I slutet av nästa vecka ska Benoni Ingelsjö och Per Allerth träffas för att inleda förhandlingarna mellan kommun och landsting.
Sedan ska frågan vidare till tekniska nämnden och kommunfullmäktige för beslut.
- Det finns goda förutsättningar för att vi ska kunna komma överens, menar Per Allerth.
- Före sommaren bör ett beslut kunna fattas i fullmäktige, hoppas kommunalrådet Harald Hjalmarsson.

Att ta över landstingets kök innebär inte med självklarhet att kommunen skulle ta över matlagningen i de nuvarande lokalerna på Norra sjukhusområdet, numera Gertrudsvik.
- Tar vi över behöver vi förnya produktionen. Det sätt man arbetar på i dag börjar bli gammalt och det finns modernare och mer rationella metoder, säger Harald Hjalmarsson. Vi arbetar med tre olika modeller i vårt förslag.
- Landstingets egen produktion är lite dyr per portion. det är bra om den kostnaden kan minska, då kan vi få mer sjukvård för pengarna i stället.
Frågan om köket är också en arbetsmarknadsfråga. Tar kommunen över räknar han med att också personalen övergår i kommunens anställning. Ett av de politiskt viktigaste skälen att behålla matproduktionen i Västervik är att kunna behålla de 43 jobben som nu finns i köket.

Den 17 januari berättade VT om att produktionsköket i Västervik kan komma att läggas ner. Redan då diskuterades ett samarbete med kommunen. I dag levererar produktionsköket mat till flera av kommunens äldreboenden och annan verksamhet, utöver maten till sjukhusets patienter.
- Läggs landstingets kök ner kan vi inte klara att producera den maten i vårt befintliga kök. Då måste vi antingen bygga till Ludvigsborgsskolans kök eller bygga nytt, säger Per Allerth.
Att bygga nytt kan löna sig med tillräckligt stor produktion. Kommunen vill gärna ta över matleveranserna till sjukhuset:
- Ju större volym ju bättre pris blir det, konstaterar Per Allerth som också framhåller kvalitets- och miljöaspekten i att slippa ifrån att mat ska transporteras från Kalmar till Västervik.

I diskussionerna om ett övertagande ingår också möjligheten att leverera mat till kriminalvårdsverkets nya häkte.
Om det blir verklighet kan hela den kommunala matproduktionen komma att läggas i ett eget nytt kommunalt bolag, eftersom kommunallagen inte medger försäljning utanför kommunen.
- En konsekvens av lagen kan då bli att bilda ett nytt kommunalt bolag, berättar Harald Hjalmarsson. Kriminalvårdsverket lyder ju också under lagen om offentlig upphandling. Men vi ska kunna erbjuda både ett marknadsmässigt pris och hög kvalitet.
utredning föreslår mat från kalmarEn extern utredning som gjorts på uppdrag av landstinget föreslår att matproduktionen koncentreras till köket i Kalmar och att färdig nedkyld mat transporteras till sjukhuset i Västervik i framtiden. Enligt utredningen skulle en flyttning av matproduktionen till Kalmar innebära en årlig besparing på 20 miljoner kronor för landstinget. Investeringarna i Kalmar och i ett nytt mottagningskök på sjukhuset i Västervik beräknas kosta 21,5 miljoner kronor varför man ser en vinst på flyttningen redan efter ett år. Hyran för produktionskökets lokaler, efter försäljningen av Norra sjukhusområdet, är fyra miljoner kronor per år.
850 matportioner per dag produceras i köket, av närmare 50 anställda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om