Västerviks barnmorskor jobbade över 353 timmar i somras

I somras arbetade Västerviks barnmorskor 353 timmar övertid jämfört med 249 timmar i fjol. Samtidigt är nio barnmorsketjänster vakanta.

Barnmorskorna i Västervik jobbade över sammanlagt 353 timmar i somras.

Barnmorskorna i Västervik jobbade över sammanlagt 353 timmar i somras.

Foto: Gustav Lindwall

Västervik2021-12-05 07:00

Det är inte bara under sommarmånaderna juni till augusti som Västerviks barnmorskor jobbar över. Från januari till och med september i år har barnmorskorna arbetat sammanlagt 781 timmar övertid jämfört med 749 timmar i fjol.

353 övertidstimmar under sommaren 2021 innebär i genomsnitt 27 timmar övertid per vecka.

– Vi går in och jobbar extrapass för våra kollegors skull, så vi slipper gå kort. Vi måste alltid vara två förlösande barnmorskor i tjänst, säger Malin Nyström, barnmorska på förlossningen och fackligt aktiv i Barnmorskeförbundet.

Varför behövde barnmorskorna jobba mer övertid i år jämfört med i fjol?

– Det är väldigt svårt att få hyrbarnmorskor på sommaren och i år var det mycket svårare än det var i fjol. Det är en stor nackdel med hyrbemanning, säger Lena Arvidsson, basenhetschef för kvinnokliniken, Västerviks sjukhus.

Tar ni även in vikarier?

– Det händer, men de flesta jobbar via bolag, säger Arvidsson.

undefined
Lena Arvidsson, basenhetschef för Kvinnokliniken på Västerviks sjukhus. Här tillsammans med Eva Wester, chef för Mödrahälsovården i Västervik. Bilden är en arkivbild.

För närvarande är nio barnmorsketjänster vakanta på Västerviks sjukhus, precis lika många som i våras. Men i våras ersattes de av 8 bemanningssjuksköterskor och i september 4,7 barnmorskor.

Hur kommer det sig att ni bara ersatte 4,7 tjänster i september?

– Det är väldigt svårt att svara på. Man kan inte alltid räkna numerär. Det är inte alltid givet att det är bra att ha fler hyrbarnmorskor, vi vill gärna ha kvar dem som vi har skapat en relation med, säger Mia Hasselquist, hr-chef vid Västerviks sjukhus. 

Hon tillägger att prio ett är att anpassa verksamheten till de resurser som finns.

– Det kan tyckas märkligt att vi saknar nio men tar in fyra, men vi anpassar verksamheten till det. Men vi kan givetvis inte dra ner så mycket att det inte blir patientsäkert.

undefined
Malin Nyström är barnmorska på förlossningen på Västerviks sjukhus samt förtroendevald i Barnmorskeförbundet.

Det måste vara svårt att dra ner på verksamheten på exempelvis förlossningen?

– Exakt. Det finns vissa verksamheter vi inte kan dra ner på, exempelvis antalet barnmorskor på förlossningen. Vi kan anpassa en del genom att låta våra barnmorskor rotera på mödravården, förlossningen, gyn och BB, vilket vi gör. Men det önskade läget vore att vi hade ytterligare nio barnmorskor och om det skulle stå nio stycken utanför dörren så skulle vi säga "ja", säger Hasselquist.

40 barnmorskor är anställda på Västerviks sjukhus inklusive mödravården. Mia Hasselquist poängterar att det rör sig om personer, inte tjänster, och att en del är deltidssjukskrivna eller föräldralediga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!