Hittills har man från kommunens sida gjort 33 tillsynskontroller det senaste året, för att granska att Folkhälsomyndighetens rekommendationer för serveringsställen, upprätthålls. Vid dessa besök kollas bland annat att det finns skyltar som informerar om de rekommendationer som ska följas, man tittar också på möbleringen i lokalerna, tillgången till handsprit och så vidare.
33 kontroller låter kanske inte så mycket. Men vid varje kontrolltillfälle passar man på att besöka fem-tio serveringsställen inom ett visst område, förklarar Lars Kåremyr.
Har tillsynsbesöken resulterat i några åtgärder?
– Vi har gjort några enstaka skriftliga påpekanden, tre stycken det senaste året för att vara exakt. Samtliga gjordes i somras.
– Påpekandena har gällt möblering som behövt ändras för att minska risken för trängsel och så vidare. Men vi har aldrig varit i närheten av att behöva stänga något ställe, säger Kåremyr.
Är det vanligt att ni får in tips från allmänheten om serveringsställen där man tycker att ni bör göra en tillsynskontroll?
– Nej, tipsen är få. Vi har totalt fått in tre sådana ärenden från allmänheten. Jag trodde i början av pandemin att vi skulle få in fler.
Lars Kåremyr konstaterar att krögarna har det tufft men att branschen generellt sett tagit pandemin och restriktionerna på allvar. Ibland kan det vara gäster som ställer till det.
– Det finns naturligtvis ett sug efter social kontakt nu. Men det är ju viktigt att vi som privatpersoner orkar hålla i med restriktionerna.