32 miljoner kronor till Västervik

32,8 miljoner kronor till Västerviks kommun, och 84,6 miljoner kronor till Kalmar läns landsting. Det blir den lokala utdelningen av de tio miljarder i statsbidrag som regeringen aviserade härom veckan.

Presenterade budget. Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, presenterade vårpropositionen i Kalmar län.

Presenterade budget. Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, presenterade vårpropositionen i Kalmar län.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Västervik2016-04-13 19:03

På onsdagen presenterades regeringens vårproposition. Kalmar län gästades av Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, som presenterade vad vårpropositionen betyder lokalt.

Den största godbiten var presenterad sedan tidigare: De generella statsbidragen höjs med tio miljarder kronor.

– Så mycket nya pengar har inte tillförts sedan de generella bidragen infördes, säger Helene Hellmark Knutsson till VT.

Nytt däremot var en beräkning av hur statsbidragen ska fördelas mellan Sveriges kommuner. Under de första åren ska kommuner som tagit ett stort ansvar under de senaste årens flyktingkris gynnats. Flyktingmottagande finns med som en parameter i beräkningen – successivt kommer den att minska i vikt med åren för att ha försvunnit 2021.

Ska man tolka det som att kommunerna har fyra år på sig att integrera de som kommit nyanlända till kommunen?

– Det är det alla vill. Att de ska integreras – genom att få bostad, skola och komma i arbete, svarar Helene Hellmark Knutsson.

Sedan tidigare har Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl sagt att beskedet om höjda generella bidrag med start 2017 varit välkommet. Kommunen fick drygt 32 miljoner kronor i höstas som skulle räcka under senare delen av 2015 och 2016 för att täcka flyktingmottagandet. Nu får man belopp i motsvarande storlek även de kommande åren.

Christer Jonsson, är landstingspolitiker och borgerlig oppositionspolitiker, även han är nöjd med statsbidragets utformning.

– Länet har tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet, och då är det bra att vi får utdelning nu.

Inom landstinget ser han flera områden där pengarna kan göra nytta.

– Vi har områden där vi inte får full kostnadstäckning för flyktingmottagandet genom det ordinarie systemet, säger han, och nämner asyltandvården, primärvården och psykiatrin.

Han vill även sätta av pengar för behov som kan dyka upp längre fram – till team med kompetens att behandla posttraumatisk stress.

– En annan fråga är integrationen, där tror jag att kulturen och våra folkhögskolor kan spela en viktig roll.

Vad saknar du i regeringens budget?

– Det saknas en jobblinje. En politik för att skapa fler företag och jobbmöjligheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om