3000 polisanställda borta – men lindrigare i Västervik

Även polisen drabbas naturligtvis när smittspridningen ökar i samhället. I onsdags rapporterade Sveriges Radio att cirka tio procent av polisens anställda var hemma från jobbet sjuka eller i karantän just den dagen.

I onsdags var cirka 3000 polisanställda i landet hemma från jobbet, sjuka eller i karantän. Men Västervikspolisen har hittills kommit ganska lindrigt undan under pandemin, menar polischef Anders Pleijel.

I onsdags var cirka 3000 polisanställda i landet hemma från jobbet, sjuka eller i karantän. Men Västervikspolisen har hittills kommit ganska lindrigt undan under pandemin, menar polischef Anders Pleijel.

Foto: Arkiv

Västervik2022-01-21 14:30

Men i Västervik och i hela lokalpolisområdet – Västervik, Oskarshamn, Vimmerby och Hultsfred – har man, åtminstone så här långt, kommit lindrigt undan.

Det menar polischef Anders Pleijel.

– Det ser bra ut. Vi har några sjukskrivna i Västervik och någon enstaka i Vimmerby. Men vi har bättre bemanning nu än under en vanlig semestervecka, poängterar han.

– Vi har med andra ord klarat oss bra under den här smittovågen, säger han.

undefined
Ett utbrott förra vintern stängde receptionen på polishuset i Västervik, men i övrigt har de klarat sig bra, menar Anders Pleijel.

Man har överhuvudtaget klarat sig väl i lokalpolisområdet, utan några större negativa belastningar på verksamheten, så här långt under pandemin menar Pleijel.

I mars förra året fick dock Västervikspolisens reception hållas stängd en period på grund av klustersmitta. Två av fyra receptionsanställda hade testats positivt för covid-19.

Inga andra avdelningar drabbades.

– Vi har varit förskonade från klusterutbrott, säger Pleijel.

Men alla lokalpolisområden har alltså inte kommit lika lindrigt undan.

Enligt Ekots rapportering uppgav Polisens nationella kommenderingschef på onsdagen att cirka 3 000 polisanställda var hemma sjuka eller i karantän, det vill säga omkring tio procent av landets samtliga polisanställda.

Och Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud, betonade att de som jobbar därmed får dra ett tungt lass nu.

– Det är väldigt hårt ansträngt på sina ställen och många går på knäna i sina arbetsuppgifter, sade han till Ekots reporter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!