3-3-systemet kan vara en lösning
Kommunal vill avvakta med utökning.
Sune Nygren har skapat 3-3-systemet. Han menar att det blir bättre både för personalen och kunden om arbetsschemat innebär tre arbetsdagar och tre lediga dagar. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
- Ju tuffare jobb du har ju viktigare är det. Det viktigaste är att en verksamhet fungerar för kunderna, säger Sune Nygren.
Tuffa jobb är sådana som är både fysiskt och psykiskt ansträngande. Särskilt när det gäller omvårdnad är det viktigt med en kontinuitet, tycker Sune Nyberg.
- Har man med barn och gamla och sjuka att göra är det viktigt att det funkar.
De går ju inte hem från sjuksängen på fredag eftermiddag. Arbetsschemana ska därför anpassas både till verksamheten och individen.
- Vi är positiva till det här och intresserade av olika sätt att jobba, men det får inte bli något experimenterande, säger Thomas Jönsson, ombudsman för Kommunal i Kalmar län.
Han menar att försöksverksamheten måste pågå i minst tolv månader för att man ska hinna se alla situationer som kan uppkomma. Innan dess är Kommunal inte beredda att diskutera en större omfattning på försöket. Viktigt är också att 3-3-systemet måste omfatta en arbetstidsförkortning när det tillämpas.
Redan nu kan Thomas Jönsson se problem som måste lösas. I Sune Nygrens 3-3-system ingår 15 dagar som arbetsgivaren bestämmer när arbetstagaren ska arbeta. Tanken är att de ska sättas in vid extra intensiva perioder, eller när någon är sjuk eller ledig.
- Den som jobbar i den här modellen och är deltidsarbetslös kan inte uppbära a-kassa. De här 15 dagarna som slabbar runt gör att de inte står till arbetsmarknadens förfogande utan till arbetsgivarens förfogande. Vi kräver att man erbjuds heltid eller den sysselsättningsgrad man önskar, säger han.
Thomas Jönsson är också skeptisk till om systemet gör arbetstagarna friskare.
- Det här att det ska minska sjukskrivningarna så väldigt. är du ledig i tre dagar så hinner du friskna till. Det blir inte en friskare arbetsplats. Du är bara mer sjuk på ledig tid.
84 av Sveriges 290 kommuner provar 3-3-systemet på någon eller några arbetsplatser och 77till är på gång. Ungefär 3000 kommunalmedlemmar på 200 arbetsplatser runt om i landet arbetar på det här viset. Det visar en kartläggning som Kommunalarbetaren gjorde i februari. Västerviks kommun är en av de 84 och provar 3-3-modellen i två arbetslag på Tjustgården.
- Personalen som jobbar med det tycker att det är bra. Men de tycker att arbetspassen är för långa, de kan vara upp till elva timmar, säger Camilla Eriksson, enhetschef på Tjustgården.
Hon är villig att utöka försöksverksamheten och vet att två arbetsgrupper till vill prova på 3-3.
- Utifrån det vi har diskuterat idag kan jag tänka mig att göra en framställan till socialförvaltningen om att prova det här, säger hon.
Som det är nu tillämpas ingen arbetstidsförkortning på Tjustgården, något som ingår i Sune Nygrens modell. Det skulle Camilla Eriksson vilja införa, men för det krävs ett politiskt beslut.
- Därför tycker jag att det är bra att personalutskottets ledamöter är här, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!