I debattartikeln skrev landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens vice ordförande Jessica Rydell (Mp) och landstingsrådet Linda Fleetwood (V): ”Kvalitetsbristerna i sjukhusmaten påverkar patienternas helhetsintryck av vården och riskerar på sina håll att hindra att patienterna tillfrisknar.”
Men patienterna på Västerviks sjukhus äter den mat som tillagas av den hårt kritiserade kommunala kostenheten. Det nuvarande avtalet går ut 2018.
VT har tidigare berättat att politikerna i socialnämnden tycker att kostenheten måste avvecklas så snart som möjligt på grund av matens dåliga kvalitet och de höga kostnaderna.
Men denna syn delar inte landstingspolitikerna.
Den lösning som landstingets politiker har för att förbättra maten och patienternas tillfrisknande är, berättas det i samma debattartikel, 25 miljoner kronor som investeras under tre år. Målsättningen är att laga och servera Sveriges bästa sjukhusmat – fast någon annan än kostenheten kommer inte att laga maten. Och inte ett öre av de 25 miljoner kronor som investeras är öronmärkta för att förbättra maten själv. Istället satsas på måltidsvärdar och en rad stjärnkockar som ska inspirera storkökskockarna runt om i länet.
Hur mycket av de 25 miljoner som investeras går till att förbättra maten i sig?
– Ingen summa är öronmärkt för det.
Läs mer i fredagens VT.