I veckan har 230 gymnasieelever, av drygt 1 000, varit hemma. 40 har bekräftad covid-19. Elever och vårdnadshavare har fått information om att de ska följa Covid-19-rutinerna på 1177, och de har, enligt Jonsson, varit noga med att meddela skolan om de smittats.
Någon riktlinje kring vem som ska informera klasskompisarna har aldrig funnits.
– Har man testat positivt ska man meddela de man varit nära – det ansvaret har eleverna. Men vi har inte fattat beslut om att lärare och mentorer inte ska informera vidare, säger han.
En sån riktlinje har heller inte efterfrågats på de veckovisa riskbedömningarna som hålls med skyddsombuden. I veckan återinfördes dock att personal ska minska trängsel i cafeterian och i matsalskön.
En lärare saknar stöd och förhållningsregler för att säga till i olika situationer.
– Det går inte att ha en checklista för det. Ser man något som inte är okej ingår det att säga till. Lärare är ledare för eleverna, och har allt stöd för det. Åtgärder beslutade i riskbedömningen får medarbetare information om.
Vad tänker du om risken att vissa går till skolan trots symptom?
– Det finns alltid en fara. Alla restriktioner vi haft bygger på att man som individ tar sitt ansvar.
Om lärarna själva vill, och kan, får de erbjuda elever att koppla upp sig på distans samtidigt som de har elever i klassrummet. I dagsläget är fjärrundervisning inte aktuellt.
– Men vi följer det dag för dag. Hur det ser ut imorgon eller på måndag kan vi inte veta.