23 veckor till midsommar – så ser vaccineringsplanen ut

Enligt Region Kalmar läns vaccinsamordnare Marie Ragnarsson är målet att alla ska vara vaccinerade till midsommar. Det här har en del läsare reagerat på och tycker verkar omöjligt.

Vaccineringstempot kommer att öka i snabb takt under våren. Det säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

Vaccineringstempot kommer att öka i snabb takt under våren. Det säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

Foto: Johan Nilsson/TT

Västervik2021-01-13 06:00

I den takten som hållits hittills hade det förstås inte gått. Men Marie Ragnarsson förklarar att vi än så länge fått ganska små vaccinleveranser och att det kommer att öka när fler vaccin godkänns, något som redan är på gång.

– Sveriges regering har garanterats inköp som ska räcka till befolkningsmängden, så där känner jag ingen oro, säger hon.

Det har dessutom tagit längre tid eftersom det i första skedet handlat om att vaccinera de som bor på särskilda boenden, där kommunsköterskorna åkt ut till patienterna. Nu är det dags för personer med hemtjänst samt personal som arbetar inom äldreomsorg, samt vård- och omsorg.

– Där kommer en del vaccineringar skötas via hälsocentralerna, säger Marie Ragnarsson.

Västerviks kommun har i dag strax under 36 700 invånare och under de två veckorna som vaccinationerna pågått har omkring 450–500 personer i kommunen vaccinerats, enligt en uppskattning från Jeanette Medner-Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Västervik.

– Vi håller på för fullt, så dagens siffror är inte klara än, säger hon på tisdagseftermiddagen.

– Vi har vaccinerat i särskilda boenden och nu är vi ute i ordinära boenden och vaccinerar. Vi har kanske hunnit med ett 80-tal i dag, eller däromkring.

Det är nu drygt 23 veckor kvar till midsommarafton.

– Det är klart en utmaning, säger Marie Ragnarsson.

Dock rekommenderas vaccinet i första hand till personer över 18 år, detta eftersom det inte testats för barn och unga i samma utsträckning. Det rekommenderas inte heller för gravida.

I nästa fas, för personer 70+ samt personal som arbetar i vård och omsorg, kommer det främst skötas via hälsocentralerna.

Det är när vi kommit längre fram mot våren och det är dags för den stora allmänheten att få möjlighet att ta vaccinet som är den största utmaningen.

– Där funderar vi just nu på flera olika lösningar med externa lokaler. Kyrkorna har till exempel ställt sina lokaler till förfogande.

Regionen har också sökt efter sjuksköterskor som kan hjälpa till med vaccinationerna och har, enligt Marie Ragnarsson, fått ett stort gensvar.

Tanken är då att man ska kunna boka en tid för att vaccinera sig, allt för att minska risken för köbildning och därmed ytterligare smittspridning. Vid sin första vaccination ska man också få en tid för att ta den andra sprutan, som måste komma från samma leverantör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!