2,2 miljoner till ensamkommande

Västerviks kommun får nästan 2,2 miljoner kronor i ett extra kommunbidrag för att ge ensamkommande unga bättre möjligheter att kunna stanna kvar i kommunen även sedan de fyllt 18.

Kan få stanna. Det extra kommunbidraget kan underlätta för unga ensamkommande att få stanna i den kommun där de har rotat sig.

Kan få stanna. Det extra kommunbidraget kan underlätta för unga ensamkommande att få stanna i den kommun där de har rotat sig.

Foto: Jessica Gow/TT

Västervik2017-12-18 13:16

Totalt betalas 390 miljoner kronor ut till landets kommuner, och pengarna fördelas proportionellt mellan kommunerna. Det som avgör summan är hur många asylsökande ensamkommande barn och unga som vid halvårsskiftet väntade på ett slutligt avgörande i sitt ärende.

Totalt ingår drygt 8 000 personer i Sverige i målgruppen. Det handlar om de som fyller 18 år mellan den 1 juli i år och den sista juni nästa år, men också om äldre ungdomar, upp till 20 år, som har ett placeringsbeslut enligt socialtjänstlagen. Det tillfälliga bidraget motsvarar knappt 50 000 kronor per person under 2017 och ytterligare cirka 25 000 kronor under 2018.

Det tillskott som kommunerna nu får är tillfälligt och syftar till att de kommunerna som önskar kan låta ungdomarna bo kvar även sedan de fyllt 18, exempelvis för att avsluta pågående studier.

Det är upp till varje kommun att avgöra hur det tillfälliga bidraget ska användas, men då asylsökande vuxna i normalfallet är ett statligt ansvar är det staten som är skyldig att erbjuda boende på en anläggning.

I dag finns tre HVB-hem (hem för vård och boende) för ensamkommande barn i kommunen. Det är Västerviks kommun, som genom ett avtal med Migrationsverket, har beslutat att ansvara för boende och omsorg för de barn som bor där.

Även personer som fått avslag på sin asylansökan och överklagat beslutet har möjlighet att ta del av bidraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!