22-åringen kan inte få fängelse för mordbrand

Den 22-årige man som tände eld på Cederflychtsgatan i Västervik den 22 juli förra året kan inte dömas till fängelse.
Han lider av en allvarlig psykisk störning.
Han krävs på över sex miljoner i skadestånd.

Grov mordbrand. 22-åringen som orsakade branden på Cederflychtsgatan i Västervik kan inte dömas till fängelse. Han har en allvarlig psykisk störning. Han krävs på över sex miljoner i skadestånd. Grannarna mår mycket dåligt av att de blev oskyldiga offer.Foto: Anders Liljegren

Grov mordbrand. 22-åringen som orsakade branden på Cederflychtsgatan i Västervik kan inte dömas till fängelse. Han har en allvarlig psykisk störning. Han krävs på över sex miljoner i skadestånd. Grannarna mår mycket dåligt av att de blev oskyldiga offer.Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2006-05-12 00:25
22-åringen har en förlossningsskada. Hans försvarare, advokat Robert Barck, beskrev honom som en tioåring som misslyckades med att släcka en brand och sprang från platsen.
Fastigheten totaltförstördes. Grannarna vittande i går om att de fortfarande mår mycket dåligt, de ansåg att de inte fått tillräcklig ersättning från försäkringsbolaget. Samtidigt krävde tio grannar 40 000 kronor vardera i kränkningsersättning.

Kammaråklagare Lennart Löthman menade att de är berättigade till kränkningsersättning eftersom 22-åringen varit helt likgiltig och att brottet riktats mot grannarna.
Robert Barck hänvisade till brottsoffermyndigheten som sagt att det inte ska utgå kränkningsersättning eftersom brottet inte är riktat mot någon av grannarna. I det här fallet var 22-åringen arg på sambon och tände eld på en gardin i sovrummet.
Från gardinen föll det ner brinnande material på sängen och det började brinna i överkastet. 22-åringen försökte kväva elden med en handduk, istället slog han med handduken som då fungerande som en bälg.

Han försökte släpa ut sängöverkastet till badrummet men elden brände honom och han släppte det i hallen och sprang iväg. Han larmade inte.
22-åringens minne är mycket svagt. Han ger de svar som han tror att frågeställaren vill ha för att dölja sitt handikapp. Han försöker inte slingra sig. Jag vet inte, tror jag inte, jag förstår inte, var hans vanligaste fraser. Hans försvarare har kämpat för att få ett fängelseförbud. Robert Barck menar att vi inte sätter tioåringar i fängelse. Den rättspsykiatriska undersökningen har nagelfarits och till slut har en expert kommit fram till att 22-åringen har en allvarlig psykisk störning. Därmed kan han inte dömas till fängelse. Åklagaren accepterar att han får sluten psykvård med särskild utskrivningsprövning. Försvaret tyckte att utskrivningsprövningen kunde skippas.

Länsförsäkringar kräver mer än fem miljoner kronor för den förstörda fastigheten. Folksam har ett krav på 800 000 kronor. De enskilda grannarnas skadeståndsanspråk uppgår till över 400 000 kronor. 6,2 miljoner kronor totalt.
En av grannarna föll i tårar när hon berättade om hur jobbigt det varit att bli ett oskyldigt offer. Hon berättade om barnens alster från skolan, gamla släktklenoder och fotoalbum som blev lågornas rov. Flera andra grannar lämnade liknande berättelser.
De hade inför rättegången krävt att få juridisk hjälp, via målsägarbiträde, men nekats den möjligheten.
En familj i ett grannhus har inte underrättats om möjligheterna att kräva skadestånd. Mannen ifrågasatte varför de inte fick någon hjälp.
- Inte ens med att spruta vatten på huset som står endast sju meter från den eldhärjade byggnaden. Jag fick spruta själv i två och en halv timme.
Om knappt två veckor meddelar tingsrätten dom och beslut i skadeståndsfrågan. 22-åringen ska vara kvar i häktet tills dess.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om