Runt 200 elever i de kommunala grundskolorna har någon typ av frånvaro.
De är uppdelade i tre kategorier. 20-30 bedöms vara helt frånvarande. 150-160 har hög frånvaro, såväl giltig som ogiltig och 30 är i skolan, men inte på lektionerna.
– All frånvaro är missad undervisning, säger barn- och utbildningschefen Magnus Bengtsson.
Han bedömer att frånvaron legat stilla på den nivån en tid.
– Det är en för hög nivå. Vi måste få ned det till noll. Det måste vara vår absoluta ambition. Det är ett resurskrävande arbete och allas ansvar, ett samhällsansvar. Ovanpå det finns de som inte går vidare till gymnasieskola eller jobb. I bilden finns också psykisk ohälsa och kriminalitet. Inför framtiden kommer alla att behövas i samhället, anser Billtorp.
Nämnden antog närvaroplanen som skapats av elevhälsochef Gerd Henriksson och grundskolechef Ewa Myhrén. Den ska vara ett levande dokument som uppdateras.
– Nu har vi fått en bättre bild av läget. Vi vet bättre hur vi ska agera och hur olika personer ska ansvara. Den här rapporten får inte bli en hyllvärmare, säger Anders Billtorp.
I rapporten finns en checklista på 21 tecken att uppmärksamma vid frånvaro. Exempelvis; hamnar lätt i konflikter, överdriven skärmanvändning och undviker idrottslektioner. Det finns även en lista på vem som gör vad. Det är viktigt att agera tidigt och följa upp insatserna.
Åbyängskolans låg- och mellanstadium i Gamleby kommer att vara en pilotskola för arbetet med att förhindra frånvaro.