21 miljoner att spara
Hittills i år har landstinget sparat 12 miljoner kronor på att byta till billigare läkemedel.
- Flera av målen handlar om följsamheten att man ska använda en viss typ av läkemedel eller namngivet läkemdel, Thomas Bergström, ledamot i läkemedelskommittén.
Rekommendationerna görs efter vilka läkemedel som är kostnadseffektiva och ger bäst bevisad effekt. Målen för hur stor andel av de billigare preparaten som ska förskrivas sätts utifrån hur läkemedelskommittéer i andra landsting satt sina rekommendationer och hur förskrivningarna ser ut i vårt landsting.
Hittills i år har kostnaderna minskat med drygt 10 procent, vilket i reda pengar motsvarar 12 miljoner kronor. Men Thomas Bergström vill inte dra några slutsatser för resten av året.
- Vi är väldigt försiktiga att dra för höga växlar. men det sere väldigt bra ut.
Kalmar läns landsting är ändå bland dem som lyckats pressa kostnaderna mest.
- Vi ligger väl på andra, tredje plats. Tittar vi bara på de tolv miljonerna så ligger vi kanske högst upp, säger han med reservation för att denna första kalkyl har lite karaktär av glädjesiffror som kan komma att justeras under året.
Men besparingarna går alltså bra, vilket är positivt eftersom läkemedelskostnaderna utgör tio procent av landstingets totala budget som ju är överansträngd. För att få ut sitt budskap anordnar läkemedelskommittén utbildningar om olika läkemedel och producentobunden läkemedelsinformation.
- Läkemedelskommittén följer löpande hur man följer rekommendationerna.
De olika förskrivarna får veta hur de ligger till och får frågan varför de förskriver så mycket av vissa preparat. Under 2003 har läkemedelskommittén tittat på förskrivningen av antidepressiva läkemedel och läkemedel mot höga blodfetter. I framtiden kommer de att titta närmre på fröskrivningen av andra läkemedel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!