Det kvittar om man summerar näringsliv, sport eller kultur i år. Och det kvittar om det handlar om Västervik, Ludvika, Paris eller Vladivostok. Mycket kommer att handla om pandemins följdverkningar.
Det kommer mer om det senare i den här årskrönikan, men vi börjar med några händelser där coronabäringen inte är lika tydlig.
Det blev ett tufft år för två av de klassiska bruken i Tjust. Kanske var 2020 året då begreppet Ankarsrums bruk definitivt gick i graven.
Under många år har verksamheterna i det anrika bruket varit uppdelade i flera bolag, men de ingick i en och samma koncern med investmentbolaget Traction som ägare. 2019 började det hända saker. Då gick gjuteriedelen, Ankarsrum Die Casting, i konkurs. Verksamheten kunde räddas men fick en ny ägare IAC, International Aluminium Casting.
I år gick ytterligare ett bolag i koncernen i konkurs, Ankarsrum Motors, som framförallt tillverkar elmotorer. Någon månad senare kunde konkursförvaltaren meddela att verksamheten skulle fortsätta. Tidigare vd:n Carl Sigfridsson tog över verksamheten. 15 av 46 jobb räddades.
Kvar i Tractions ägo finns ett tredje bolag: Ankarsrum Kitchen som utvecklar och säljer den klassiska Ankarsrumsassistenten. En förändring i samband med Ankarsrum Motors konkurs blev att tillverkningen av köksmaskinen flyttades från Ankarsrum till legotillverkaren Scanfils anläggning i Åtvidaberg.
Även i Överum genomgick bruket, eller CNH Industrial som det heter numera, ett turbulent år. Försäljningen av bolagets plogar gick inte alls som förväntat. Redan den 10 januari berättade vi om ett första varsel. Bolaget hade förväntat sig en försäljningsökning som uteblev. Under hösten hade tillverkningen legat nere i två veckor för att inte bygga på lagret av osålda maskiner. Det räckte inte, utan 2020 inleddes med att 23 personer varslades om uppsägning.
Några dagar senare, den 13 januari, meddelade fabrikschefen Ulrik Thelin att han slutade på sin post.
– Det har varit jättebra, helt fantastiskt. Jag är passionerad för det här företaget och har varit jätteglad för arbetet, arbetsplatsen och kollegorna, sade han i en kommentar till VT, men lät förstå att det var dags för honom att gå vidare.
I november kom besked om ytterligare ett varsel på CNH. Den här gången var uppgifterna från företaget knapphändiga, men det handlade om ett 20-tal personer.
Allt handlade inte om varsel och konkurser på bruksorterna.
I Överum finns ytterligare ett företag som arbetar inom jordbruksindustrin, Väderstad Components. I juli besökte vi deras anläggning. Företaget stod inför en investering på 25 miljoner kronor. Två byggnader skulle byggas ihop. Det skulle ge företaget ytterligare 2 000 kvadratmeter att växa i. I satsningen ingick även att förbättra flödet i tillverkningen, och förbättra arbetsmiljön.
Vd Dan Somlin berättade att ägarna tror på företaget.
– Man har uttalat att vi ska växa och utvecklas.
I kommunens tredje bruksort, Gunnebo, hördes också positiva tongångar. I januari berättade Gunnebo Fastenings vd Lars Dahl att företaget arbetade med att bredda sitt sortiment. Spiktillverkare skulle börja tillverka skruv för att möta förändrad efterfrågan. En ny tillverkningslina hade precis satts i drift.
Den 27 november berättade vi att bolaget vunnit ett viktigt avtal med byggvarukedjan Woody. Överlag hade det gått bra för Gunnebo Fastening under året. Arbetstyrkan vid fabriken hade ökat med sju personer under året till 110.
Så till den händelse som kom att sätta sin prägel på i stort sett alla branscher i Västerviks kommun: Coronapandemin.
I mitten av mars märkte hotellnäringen hur avbokningarna började eskalera.
– I den här branschen är januari och februari tuffa månader. Det är i mars som det börjar lätta, men nu kom det här, sade Stadts vd Stina Porsgaard i en intervju den 16 mars, och förutspådde en tuff tid för många aktörer.
Besöksnäringen i Västervik fick ändå en andhämtningspaus under sommaren.
– När de lättade på restriktionerna så svängde det. Juni och juli har varit bra månader för oss. Det handlar inte bara om hotellgäster. Slottsområdet har även varit ett populärt utflyktsmål under sommaren, sade Per Johansson på Gränsö slott i en intervju i början av augusti.
Däremot konstaterade han att slottet tappat alla bröllop under våren och sommaren.
Även handeln hade det tufft.
– Just nu är det öken, sade Henric Söderlund, som driver Intersport den 17 mars.
Han sportbutik påverkades när många föreningar valde att ställa in träningar och annan verksamhet.
När det gäller handeln kan man notera att de lokala aktörerna tycks ha lyckats att övervintra så här långt. Istället var det två rikstäckande kedjor med butiker i Västervik som blev pandemins första offer. Den 24 mars kom nyheten att modekedjan Flash begärts i konkurs. Någon vecka senare startade utförsäljning i Västervik, och i dag har butikslokalen inte någon hyresgäst.
En månad senare kom nästa dystra nyhet: Modekedjan MQ med butik på Stora Torget i Västervik hade ansökt om konkurs. Även där startade en utförsäljning, men i sista stund dök en köpare upp till kedjan. Även Västerviksbutiken klarade sig undan nedläggning.
Ett företag i kommunen väckte stor uppmärksamhet när man under våren ställde om sin verksamhet helt. Saab Barracuda som normalt tillverkar kamouflagesystem för försvarsindustrin övergick till att börja tillverka skyddskläder till vården.
När vi besökte fabriken i den 7 maj var 30 av 115 anställda inriktade på tillverkning av vårdmateriel.
– Behovet är extremt stort och vi håller fortfarande på att takta upp. Vi är nästan uppe i 150 000 förkläden och visir i veckan, berättade Henning Robach, chef för Saabs affärsenhet Barracuda i Gamleby.
Samtidigt hade inte pandemin minskat efterfrågan på företagets ordinarie produkter.
Ett tillverkningsföretag som däremot kände av pandemin inledningsvis var IAC i Ankarsrum. I början av maj varslade företaget de 22 anställda vid fabriken.
–Det är fler faktorer som väger in. Vi har bland annat Scania i Oskarshamn och Volvo som kunder och de har drabbats hårt av covid-19-krisen, det är ingen hemlighet, sade IAC:s vd Dan Nilsson.
I juli kunde vi berätta att varslen dragits tillbaka innan semestrarna. Ankarsrumsfabriken hade studsat tillbaka till gamla nivåer relativt snabbt. Man hade kunnat köra utan korttidspermitteringar under hela juni och början av juli.