2013 i stort och smått

Eld, bortgång, rivna får och nedläggningar. Men också dans, handel, båttrafik och en snabbmatsugen tvättbjörn. 2013 har varit ett år med stora nyheter som engagerat många, i ett av fallen även rikstäckande medier.

En helg i slutet av maj fångade Jägaren Roger Lundberg från Gamleby en tvättbjörn på bild. Det ovanliga djuret fastade på bild i en av Lundbergs åtelkameror. En projektgrupp från Jägareförbundets Mårdhundsprojekt tog sig ann uppgiften att fånga in djuret men gick bet då tvättbjörnen inte fastade i någon av fällorna.
Det blev till slut Roger Lundberg som lyckades fånga djuret med hjälp av pommes frites.

En helg i slutet av maj fångade Jägaren Roger Lundberg från Gamleby en tvättbjörn på bild. Det ovanliga djuret fastade på bild i en av Lundbergs åtelkameror. En projektgrupp från Jägareförbundets Mårdhundsprojekt tog sig ann uppgiften att fånga in djuret men gick bet då tvättbjörnen inte fastade i någon av fällorna. Det blev till slut Roger Lundberg som lyckades fånga djuret med hjälp av pommes frites.

Foto: Elin Lönn

Västervik2013-12-31 10:00

Året började dramatiskt. Den 7 januari exploderade företaget Robotslip, en av verksamheterna i Järnets industrihotell. Det bildades ett eldhav som sträckte sig 20 meter över marken och mindre explosioner hördes i ungefär 40 minuter.

I huset finns även klätterverksamhet och vid explosionen befann sig ett antal barn i huset. De fick föras till akutmottagningen då de blev chockade av smällen.

I augusti påbörjades rivningen av de brandhärjade delarna av Järnet och under året har både handel och bostäder diskuterats som framtida verksamheter på området.

Den 11 januari nåddes vi av beskedet att Hansi Schwartz avlidit efter en tids sjukdom. Hansi stod bakom 47 visfestivaler i Stegeholms slottsruin och han har kallats för visans bäste vän. Hansi Schwartz blev 70 år gammal.

Den 14 februari avled en 47-årig man på asylboendet Valstadsgården i Verkebäck efter ett bråk. En 28-årig man fördes till sjukhus och anhölls, misstänkt för dråp.

Mannen släpptes knappt två veckor efteråt då obduktionen visat att det var en fysisk åkomma, inte misshandel, som gjort att den äldre mannen avlidit.

Det har hänt mycket uppe på Ljunghedens handelsområde under året. I februari började varuhuset Jula ta form och i april stod det klart att Djurmagasinet skulle flytta från Västerport nere i centrum. Även Lloyds apotek, tidigare DocMorris, flyttade in under våren. Under senhösten förbereddes ny mark på området för eventuell ny handelsverksamhet.

Den 20 mars höll Västerviksupproret stormöte i gymnasiets aula och över 400 personer kom.

Lördagen den 4 maj anordnades en demonstration i Västervik där omkring 300 personer deltog. Tåget gick från botten av Storgatan och sedan samlades man i Stadsparken där Peter Iselau höll ett bejublat tal.

En helg i slutet av maj fångade jägaren Roger Lundberg från Gamleby en tvättbjörn på bild. Det ovanliga djuret fastade på bild i en av Lundbergs åtelkameror. En projektgrupp från Jägareförbundets Mårdhundsprojekt tog sig an uppgiften att fånga in djuret men gick bet då tvättbjörnen inte fastade i någon av fällorna.

Det blev till slut Roger Lundberg som lyckades fånga djuret med hjälp av pommes frites.

2013 var ett riktigt vargår. Under våren hörde flera läsare av sig till VT med tips och läsarbilder på spår efter varg. I maj fick Åke Hallberg i Gölpefall 13 djur rivna av en varg och i juni var det dags igen, den gången i Västrum då fyra får revs. Strax därefter fick Hallberg i Gölpefall ytterligare fem får dödade. Oron var stor bland djurägare i kommunen och LRF gick ut med en ansökan om att få skjuta vargen.

Den 15 juni dansade gatorna i Västervik. Västervikskarnevalen från 1980-talet hade levt upp igen och under drygt två timmar hördes trummorna från karnevalståget som ringlade genom staden.

Den 18 juni bekräftade Åhléns regionchef Daniel Karlsson att butiken i Västervik stod inför nedläggning. Bristande lönsamhet var det tyngsta argumentet bakom nedläggningen. I september kom beskedet att Hemköp ska komma tillbaka till fastigheten. Även Systembolaget väntas flytta in under 2014.

I slutet av juni fattade kommunfullmäktige beslutet att förbjuda ambulerande försäljning i Västervik. Förslaget kom från början från samhällsbyggnadsenheten och bakom förslaget fanns åsikten att verksamheten kan uppfattas som hotfull. Den ambulerande försäljningen som åsyftades i beslutet innefattade rosförsäljare, försäljning av visselpipor och blinkande lampor, men även panflöjtsspelare nämndes. Nyheten spred sig och medier som TT, Sveriges radio och Expressen rapporterade om det ovanliga förbudet.

I augusti hävde länsstyrelsen beslutet, varpå kommunstyrelsen försökte sig på ett nytt förbud. Även det blev dock underkänt.

Årets Västervikare blev Ulf Lindholm, handelsledare för Gamleby centrum. Det var Västerviks företagsgrupp och Företagarna som nominerade Ulf Lindholm. Han berättade när han mottog priset på Tjustgalan att han har fler planer för Gamleby centrum, men att han inte ville avslöja något i förväg.

Årets stora snackis torde ha varit Slottsholmen och turerna kring byggnaden. I januari var miljö- och byggnadsnämnden positiva till Björn Ulvaeus planer, i februari fick lägenhetshotellet kritik från allmänheten. Senare samma månad JO-anmäldes landshövdingen Stefan Carlsson efter att ha gått emot sakkunniga tjänstemän i frågan och i april påbörjades en arkeologisk utgrävning på området. I maj antog kommunfullmäktige detaljplanen som i juli överklagades. I augusti startades en namninsamling för att stötta Ulvaeus och den 27 oktober beslutade Mark- och miljööverdomstolen att överklagandena inte får prövningstillstånd. I och med det gick det inte längre att överklaga och Björn Ulvaeus fick grönt ljus.

Tisdagen den 12 november hölls en presskonferens där Gotlandsbåten AB med Pigge Werkelin i spetsen meddelade att det blir färjetrafik mellan Västervik och Gotland nästa sommar. Ett tag såg det dock dystert ut då Destination Gotland som idag bedriver färjetrafik inte ville samsas om hamnen med det andra bolaget.

Den 21 november kom beskedet om Akzo Nobels nedläggning som en kalldusch. Akzo Nobel är i nuläget Gamlebys största arbetsgivare med 161 anställda och de första anställda kommer att behöva gå från och med maj 2014. Slutdatum är satt till juni 2015. Nyheten kom som en chock för många, bland andra kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).

Nedläggningen väntas drabba inte bara de anställda och deras familjer, utan även andra företag i Gamleby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om