200 brister i arbetsmiljön hos Västerviks kommun

"Mycket är bra, men det finns faktorer som kan utvecklas."
Så skriver Arbetsmiljöverket i sin rapport om arbetsmiljön i Västerviks kommun. Under sju dagars kontroll hittades mer än 200 brister på de arbetsställen som verkets inspektörer besökte.

Eventuell säkerhetsrisk. Arbetsmiljöverket anmärker bland annat på att det inte gjorts någon besiktning av den container där räddningstjänsten övar rökdykningar. Det är osäkert hur det är ställt med hållfastheten i containern och därför kräver verket att en besiktning ska genomföras. Foto: Anders Liljegren

Eventuell säkerhetsrisk. Arbetsmiljöverket anmärker bland annat på att det inte gjorts någon besiktning av den container där räddningstjänsten övar rökdykningar. Det är osäkert hur det är ställt med hållfastheten i containern och därför kräver verket att en besiktning ska genomföras. Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2005-06-18 00:25
Många av anmärkningarna rör räddningstjänsten och socialtjänsten. Räddningstjänsten använder sig till exempel av en container för övningar i rökdykning. Hur hållfastheten är i denna container vet ingen eftersom det inte undersökts och därför ställer inspektionen krav på att en sådan genomförs. Det finns också andra faror som en öppen i smörjgrop i verkstadshallen där det finns risk för fallskador. Dessutom saknas ögondusch och bullret från dieseltvätten är en olägenhet.

På socialkontoret finns inget utrymningslarm och det larm som finns är inte kopplat till alla lokaldelar av verksamheten. Det är också allvarligt att det inte finns reträttvägar från alla besöksrum. Dessutom har personalen påpekat under flera års tid att ventilationen är otillfredsställande. Det finns förvisso ett beslut på att den ska åtgärdas, men det blir först 2007.

Även på kommunledningskontoret saknas utrymningslarm. Den rutin som gäller är att växeln ska kontakta alla avdelningar om det till exempel börjar brinna. Arbetsmiljöverket påtalar att den rutinen har sina brister eftersom även växeln kan slås ut vid en brand. Där finns också ett problem med att det inte finns någon hiss till det övre planet. På detta plan finns överförmynderiverksamheten och budget- och skuldsaneringsavdelningarna som har kontakt med klienter Bristen på hiss gör att en del av besöken måste tas emot i väntrummet utanför receptionen och där uppfylls inte kraven som kan ställas med tanke på att det finns risk för hot och våld.

Allmänt konstaterar Arbetsmiljöverket att det finns ergonomiska brister vid datorarbetsplatser och inom äldreomsorgen där det ofta är svårt att hjälpa boende då arbetsutrymmet är för trångt. När det gäller de organisatoriska och sociala arbetsförhållandena finns det risk för att anställda på flera arbetsplatser, till exempel inom socialtjänsten, på biblioteket och beroendeenheten Varvet utsätts för hot och våld.

Inom flera förvaltningar saknas rutiner för sådana situationer och arbetsledaren är inte alltid medveten om vilket ansvar han/hon har och vilka rutiner och planer som finns. Många arbetstagare lider av stress och en känsla av otillräcklighet.
På många arbetsplatser hanteras farliga kemikalier, till exempel rengöringsmedel, som det inte finns instruktioner för hur man hanterar. Det kan också fattas skyddsutrustning och kemikalierna står ibland lättillgängliga för barn.

Kommunen får också kritik för att det genomförs skyddsronder där inte alla arbetsgrupper på arbetsplatsen deltar. Till exempel är det sällan som städpersonalen deltar.
Kommunen ska inkomma med ett svar till Arbetsmiljöverket senast 30 november. Då skall också en översyn ha gjorts av de arbetsplatser som arbetsmiljöinspektörerna inte besökte.
Sammanlagt har mer än 60 arbetsställen besökts, det vill säga ungefär hälften av arbetsplatserna i kommunens verksamhet, och 372 personer har deltagit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om