20 kräksjuka på gymnasiet

På Västerviks sjukhus tycks smittan ha försvunnit.

Leif Svensson varnar för vinterkräksjukan. Foto: Anders Liljegren

Leif Svensson varnar för vinterkräksjukan. Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2003-01-22 06:00
På Västerviks sjukhus verkar den smittsamma så kallade vinterkräksjukan ha stoppats. Inga nya fall har rapporterats sedan i söndags morse.
Nu grasserar sjukan i stället på bland annat Västerviks gymnasium.
- Var ytterst noga med att tvätta händerna och ta aldrig med händerna i ansiktet, uppmanar skolsköterskan Leif Svensson.
I helgen drabbades tre inlagda patienter på avdelning 6 av vinterkräksjukan, varvid vårdavdelningen tillfälligt fick stängas. Den öppnades åter på måndagen.
Ingen sjukhuspersonal har hittills smittats av vinterkräksjukan.
- Vi har dock en höjd vaksamhet, säger Seija Rege som är en av sjukhusets två speciella hygiensjuksköterskor.
På Västerviks gymnasium var uppemot tjugo elever sjuka på tisdagen.
- Vi har haft vinterkräksjukan en tid redan. Epidemin ligger dock på en hanterbar nivå.
- För en vecka sedan gick jag ut till eleverna på gymnasiets intern-TV med profylaktiska råd, hur man ska bete sig för att undvika att smittas, berättar skolsköterskan Leif Svensson.
- Handhygien är det allra viktigaste. Och man ska i dessa tider absolut inte ta sig i ansiktet med händerna. Det är genom mun, näsa och ögon smittan tar sig in i kroppen.
- För nagelbitare är det alltså verkligen läge att sluta just nu.
Leif Svensson säger att man ska betrakta sina händer som orena.
- De ska därför behandlas som sådana. Gör dig alltid noga ren om händerna före en måltid.
Att man ska tvätta händerna efter toabesök tycker Leif Svensson är onödigt att poängtera. Det ska man alltid göra.
Ytterligare några skolor i Västervik har eller har haft enstaka fall av vinterkräksjukan. Även några dagis har enstaka fall. I flera fall är det dock osäkert om det verkligen är vinterkräksjukan.
I vissa fall har både barn och vuxna haft enbart värk i kroppen och feber, i andra fall bara maginfluensa utan feber.
Vinterkräksjukan ger både hög feber, diarré och kräkningar. Den går över på 1-2 dygn. Smitta kan man sedan göra i ytterligare 48 timmar. Mest smittar man dock strax innan man själv märker att man är sjuk.
Vare sig vårdcentralerna i Västervik eller sjukvårdsupplysningen har noterat någon epidemi.
Margareta Nandorf, sjuksköterska på Esplanaden och på sjukhusets sjukvårdsupplysning, tycker tvärtom att det verkar ganska lugnt i Västervik:
- En kvinna ringde igår kväll och var orolig för att hon hade fått vinterkräksjukan. Det är bara att hålla sig hemma när man blir sjuk. Och dricka mycket. Stanna sedan hemma ytterligare två dagar sedan kräkningar och diarréer upphört.
Nästan alla sjukhus i Sverige har fått in vinterkräksjukan på sina vårdavdelningar. Det är just på sjukhus smittan skapar problem. När gamla och svaga som redan är i dåligt skick insjuknar.
I syfte att hålla sjukhusen fria från smitta vädjar läkarna till sjuka att inte åka till sjukhus och smitta ned personal och patienter, om det bara är vinterkräksjukan man lider av.
I stället ska man stanna hemma och vila och dricka mycket.
På vissa sjukhus, till exempel Universitetssjukhuset MAS i Malmö, har man i dagarna beslutat att tillfälligt slopa karensdagen för sin vårdpersonal.
Detta för att anställda inte ska släpa sig till jobbet med magsjuka, bara för att de inte anser sig ha råd att vara hemma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om