20 år gammal biogasdröm blir verklighet på Odensviholm
Att det skulle gå att utvinna energi i form av biogas ur gödsel och annat avfall från jordbruket det hade Lars och Göran Svenssons far Olle en idé om redan för 20 år sedan. Nu håller den idén på att förverkligas.
Eget bränsle. I direkt anslutning till det nuvarande och det planerade ungdjursstallet är det meningen att biogasanläggningen i Odensviholm ska byggas. Lars Svensson, en av delägarna, räknar med att inom några år kunna köra gårdens maskiner på hemmaproducerat bränsle.
Foto:
- Planerna har funnits i flera år och det har blivit flera studiebesök både inom och utom Sverige för att studera vilken sorts anläggning som skulle passa oss bäst, berättar Lars Svensson en av delägarna till Odensviholm. Mest utbyte har vi haft av besöken vid tekniska verken i Linköping. Där finns en anläggning likadan som den vi tänker bygga.
Där började satsningen på biogas som ett samarbete mellan slakteriet Swedish meat och Linköpings kommun. Båda parter hade ett problem, slakteriet hade svårt att ta till vara sina restprodukter och kommunen hade för stora utsläpp från bilavgaser i innerstaden. Anläggningen togs i drift 1996 och producerade under 2005 4,7 miljoner kubikmeter biogas som ersättning för lika många liter bensin.
- Vår anläggning i Odensviholm är främst tänkt att ta till vara stora mängder av den gödsel som våra djur producerar. En del annat organiskt avfall kan det kanske också bli liksom restprodukter från det vi odlar på åkrarna.
Orsaken till att planerna på en biogasanläggning nu ska realiseras är bland annat att man ska bygga ytterligare ett ungdjursstall med plats för 300 djur. När det står klart kommer det att finnas runt 1000 djur på gården. Ett problem med så stort antal djur är att det krävs stora arealer för spridning av gödsel. Att då kunna ta tillvara gödseln och göra biogas av den vore förstås en idealisk lösning.
Den tilltänkta anläggningen kommer att använda den teknik som kallas omvänd osmos. Det innebär en rening i flera steg som gör att 80 procent av det vatten som finns i gödseln kan renas så väl att det kan släppas ut direkt. En fjärdedel av restprodukten körs ut på åkern. Den gödselprodukten blir så pass lätthanterlig att den också kan bli intressant på andra ställen än inom jordbruket.
- Den biogas som produceras är det meningen att vi ska använda för att köra våra egna fordon på, överskottet kommer vi att sälja. I dag förbrukar det gemensamma maskinbolaget för Odensviholm och Ogestad dieselbränsle för 1,2 miljoner kronor per år. Elkostnaden ligger på lika mycket, så nog känns det som vi skulle kunna få lönsamhet i projektet.
Det som gör att man ändå känner en viss tveksamhet inför satsningen är enligt Lars investeringskostnaden på 25 miljoner.
- Leif Lindow, en av landets främsta experter på biogasanläggningar, har varit här på besök och skulle hans beräkningar stämma så skulle vi börja bygga omedelbart. Jag är nog lite mer försiktig, men helt klart talar alla prognoser om stigande energipriser och ökad miljöpåverkan för en teknik där man använder naturens egen metod för att framställa gas.
Biogas
Biogas består av metan och koldioxid. Gasen bildas vid nedbrytning av organiskt material till exempel när avloppsvatten renas eller när sopor på soptippar bryts ned. Biogasen renas innan den används som fordonsbränsle och består då av 97 procent metan och 3 procent koldioxid. När gasen förbränns ger den inget nettotillskott av koldioxid, den största orsaken till växthuseffekten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!