2 500 höns gör sig hemmastadda i Mommehål

De 2 500 nya hönsen är på plats i det nybyggda hönseriet i Mommehål. Men allt är inte klart, det ska till kylrum, packeri och en stor utegård. Ägaren Kenth Karlsson guidade VT bland höns och äggkartonger och berättade om djuren.

Äggen ska, tillsammans med lite annat smått och gott, säljas i gårdsbutiken.  Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Äggen ska, tillsammans med lite annat smått och gott, säljas i gårdsbutiken. Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2012-06-20 00:00

Det är inte bara att klampa in till de 2 500 hönorna som flyttat in i Mommehål. Utanför dörren in till hönshuset finns en liten hygienzon där man måste byta skor. Annars finns risken att salmonellabakterier kommer in, vilket skulle resultera i avlivning av samtliga höns. Var femtonde vecka ska salmonellaprover skickas iväg för att hålla koll på verksamheten.

Allt är inte klart än, kylrummet och packeriet håller fortfarande på att byggas. När den stora utegården är färdig kommer hönsen få fri tillgång till stora utemiljöer men än så länge gör de sig fortfarande hemmastadda inne i hönshuset. Tanken är också att hönsen ska lära sig att värpa inomhus, annars får ägaren Kenth Karlsson gå runt och leta reda på äggen ute i gräset.

- 95 procent av hönsen värper ett ägg per dag, det tar ungefär 25 timmar för att få fram ett ägg, säger Kenth.

När hönorna värper ramlar äggen ner i reden och med hjälp av ett rullband kommer äggen rakt in i packeriet. De färdigpackade äggen ska sedan säljas i butiker och till restauranger i Västervik. Äggen kommer även finnas för försäljning i gårdsbutiken i Mommehål, tillsammans med safter, plantor och honung.

Det är inte ekologiska ägg, det måste man ha specialfoder för att få marknadsföra det som, men det är närproducerat. Inte ens gödslet efter hönsen ska behöva fraktas långt, Kenth Karlsson har skrivit kontrakt med jordbrukare i närheten som ska ta hand om det.

Om man råkar vara rädd för fåglar kan man hålla sig på tryggt avstånd bakom ett galler och se hönsen. Kenth berättar att det är en hög rangordning hönsen emellan, högsta sittpinnen går till det högsta hönset.

- De kan vara grymma. Det kan hända att de utser en hackkyckling som de inte sällan har ihjäl. Det är tufft i djurvärlden.

Hönorna har fri tillgång till både vatten och foder. När elstängslen är på plats ute ska varje höna ha minst fyra kvadratmeter, sådana är reglerna. Kenth berättar att hönor tål kyla mycket bättre än värme och att det finns tre stora fläktar inne i hönshuset. Om det blir för varmt går ett larm igång. Utegående höns har för vana att sprätta bort gräs och skvätta upp sand och jord på sig själva. På så sätt kan de tvätta sig och kyla ner kroppen.

Ägg är väldigt näringsrikt och för icke-veganer kan tre ägg per dag tillfredställa hela dagsbehovet av bland annat B-12, selen och D-vitamin. Ägg är dessutom miljövänligt att producera, för att få fram ett kilo ägg krävs två kilo foder och det är mindre än för andra animaliska livsmedel. Kenth säger att han fascineras av hönorna.

- De är flera tusen år gamla. Jag såg ett skelett av en höna en gång och det såg ut som en minidinosaurie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om