– Jag vill inte ropa varg men det här är så illa.
Moderata landstingspolitikern Malin Sjölander säger att de sett tendenser till att bemanningen av barnmorskor minskar under flera år, men att det gått för långt nu. Hon säger att höjda löner är en del av lösningen, arbetstiderna en annan.
– De jobbar natt och dag på samma schema. Man kan fundera på hur det sliter att varva sådär. Folk slutar för att de inte orkar.
I Västervik finns det barnmorsketjänster på både mödrahälsovården, förlossningen och gynmottagningen. Henrik Holmberg, sjukhuschef, säger att det inte är någon tvekan om att de har ett problem med bemanning men att de jobbar hårt med att lösa det, bland annat med att se över verksamhetsinnehållet och att se om pensionärer kan tänka sig att jobba lite till. Han säger att en anledning till att 32 av 51 tjänster är tillsatta i dagsläget är att personalstyrkan är ung och att många är föräldralediga.
– Vi hoppas att de ska vilja komma tillbaka till oss sen. Vi har ett antal som är tjänstlediga som vi också hoppas på, säger Henrik Holmberg.
De sjuksköterskor som vill specialistutbilda sig till exempelvis barnmorskor får sin utbildning betald av landstinget. Henrik Holmberg säger att det är en fantastisk möjlighet och att det är fyra nya barnmorskor på väg nu. Men rekryteringen och utbildningarna tar tid och på förlossningen kan situationen bli akut om flera i personalen är sjuka samtidigt.
– Den stationen är mindre planerbar. Det skulle kunna få konsekvenser men det har vi inte sett hittills.