– Den ser ut som en ganska fin radio. Den står här i köket nu, den är svart och vit, säger Lars-Åke Olsson.
Han bor i närheten av Lebo, på Glabo Gård för att vara exakt.
Hans hem har bland annat den egenheten att det ligger förhållandevis nära kärnkraftverket i Oskarshamn.
Det är nämligen så att den som bor vid eller nära ett kärnkraftverk ska kunna vara förberedd om olyckan är framme. Men för att kunna skydda sig måste man få reda på att en olycka har inträffat.
Av just den anledningen har de som bor inom den inre eller yttre beredskapszonen under den senaste tiden fått en så kallad varningsmottagare. Det är den som nu står i Lars-Åkes kök. Den kom under förra året redan. Det är 17 000 bostäder, företag eller fritidshus som berörs.
Den inre zonen har en radie på fem kilometer, den yttre är på 25 kilometer. Det gör således att flera boende i de södra kommundelarna berörs.
Lars-Åke Olsson igen:
– Den fungerar ju som en vanlig radio så vi använder den som det. Den är inkopplad men kan gå på batterier om det skulle bli strömavbrott, berättar han.
Ja, varningsmottagaren ser ut som en vanlig radioapparat och skickas ut av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Förutom att den fungerar som en radio så startar den också automatiskt vid larm från kärnkraftverket. Då spelar den ett ljud, blinkar och varnar samtidigt som den startar Sveriges Radio P4 Kalmar där man får mer information.
– Det fungerar ju bra om man är hemma. Är man ute hör man den inte. De har testat den någon gång, då var inte jag hemma. Men den låter och blinkar och ska vara svår att missa.
Närheten till kärnkraftverket är inget han tänker på eller oroar sig över i vardagen. Men visst blir det mer tydligt att det finns faror, när man får information, resonerar han.
Till hushåll i zonerna skickar man även ut jodtabletter som ska tas vid kärnkraftolycka. Det gäller främst barn, gravida och de under 40 år. Joden tas upp av sköldkörteln, som då förhindras att ta upp radioaktiv jod, vilket kan leda till cancer i sköldkörteln. Enligt Länsstyrelsen finns ingen risk att utveckla sköldkörtelcancer av radioaktiv jod efter att man fyllt 40 år.
Den som vill veta mer om hur man förbereder sig inför en kärnkraftsolycka kan bland annat få mer information i broschyren "Vid larm från kärnkraftverket i Oskarshamn" från länsstyrelsen.