– Givetvis kan det vara så olyckligt att medarbetare begår brott, och om det sker utanför arbetstid är det inte säkert att vi får kännedom om brotten, speciellt inte om de inte tillhör de allvarligaste brotten, säger barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson.
Siffror från Skolverket som nyhetsbyrån Siren sammanställt visar att 17 lärare som idag bor i Västervik dömts för brott sedan 2001. Statistiken gäller alla typer av brottslighet, och oavsett om domen föll före eller efter personen fått sin lärarlegitimation.
När en person ska anställas i Västerviks skolor begärs ett utdrag ur belastningsregistret.
– Vi följer också upp att det har skett, och redovisar det för nämnden. Om vi har missat att begära ett – vilket vi kan göra till exempel när det varit en pensionerad lärare vi haft i tjänst tidigare – åtgärdar vi det, säger han.
Utdraget för jobb i skolan visar flera grova brott, som människorov, sexualbrott, grov misshandel och barnpornografibrott. Fortkörning och bidragsbrott, exempelvis, visas inte.
Bengtsson har aldrig behövt ta ställning till att anställa någon vars belastningsregister gett utslag. Däremot dömdes nyligen en lärare i Västervik till fängelse för att ha odlat cannabis hemma.
– Det var ingenting som syntes i belastningsregistret. Den personen jobbar inte längre hos oss.
Är belastningsregistret tillräckligt omfattande?
– Jag tänker att det är sakkunniga som beslutat vad som behöver finnas där. Det är inte upp till mig att värdera, säger han.