140 nya jobb i skogen

?Varannan anställd ska gå vidare till fast jobb eller utbildning?.

Foto: MAGNUS GLANS – Vi har projektanställt 140 personer för olika slags arbeten i skogen under max två år. Målet är att minst hälften av de anställda ska gå vidare till annan fast anställning eller påbörja en utbildning, säger länsjägmästare Ove Arnesson, till höger, och projektledare Lage Jakobsson, båda från Skogsvårdsstyrelsen Östra Götaland.

Foto: MAGNUS GLANS – Vi har projektanställt 140 personer för olika slags arbeten i skogen under max två år. Målet är att minst hälften av de anställda ska gå vidare till annan fast anställning eller påbörja en utbildning, säger länsjägmästare Ove Arnesson, till höger, och projektledare Lage Jakobsson, båda från Skogsvårdsstyrelsen Östra Götaland.

Foto:

Västervik2004-09-21 01:00
Ettriga vrål från hårt arbetande motorsågar hörs här och var i skogen omkring terminalbyggnaden vid flygplatsen i Västervik.
?Gröna jobb? heter ett projekt som i dagarna startats av AMS, Skogsstyrelsen och Svenska ESF-rådet i samverkan.
Projektet är tänkt att ge 5?000 nya jobb i de svenska skogarna, varav 140 i Östergötland/Kalmar län. 100 i Östergötland och 40 i Kalmar län.
? Vi har på max två år anställt 140 personer som av olika anledningar varit arbetslösa länge. Målet är att minst hälften ska gå vidare till annan fast anställning eller påbörja en utbildning, säger länsjägmästare Ove Arnesson som är chef för Skogsvårdsstyrelsen Östra Götaland.

? I och med att målet är satt så högt har alla var sin personliga handläggare på arbetsförmedlingen som ska hjälpa till med en personlig utvecklingsplan.
?Gröna jobb? innebär särskilda insatser för personer med långa inskrivningstider i aktivitetsgarantin.
Landets skogsvårdsstyrelser är arbetsgivare.En del av pengarna till löner kommer bland annat från, efter ansökan hos Svenska ESF-rådets regionala enheter, Europeiska Socialfonden för Mål?3-projekt.
I gruppen av anställda ingår såväl kvinnor som män, ungdomar, arbetshandikappade, invandrare samt äldre arbetssökande.

De projektanställda kommer inte att utföra skogsarbete i traditionell mening och ska inte ta jobb från andra skogsarbetare. I stället handlar det om arbeten som annars inte skulle ha blivit utförda.
? I vår region, Kalmar län och Östergötland, ska de projektanställda bland annat leta efter och rädda våra kulturminnen i skogen. Till exempel torpgrunder samt rester från kolarkojor och stenmurar, berättar Lage Jakobsson som är projektledare på Skogsvårdsstyrelsen Östra Götaland.
? De ska leta upp rester från tidigare generationer, rester som i vanliga fall inte bruka blottläggas förrän vid större avverkningsarbeten. Fynden positionsbestäms exakt med GPS och läggs in i våra datorer.
Upprensning av stigar och vandringsleder kan vara andra typer av arbetsuppgifter.
? Här i Västervik ska vi jobba en hel del med Gränsö naturreservat. Det kommer att bli alla typer av insatser, säger Lage Jakobsson.
Även tidigare har arbetslösa jobbat åt Skogsvårdsstyrelsen.
? Men då har de varit anvisade till oss för att vi skulle hitta på sysselsättning åt dem under ett antal dagar. Nu är de anställda av oss och deras anställning är tänkt att leda till annan fast anställning, säger Ove Arnesson.

Det arbetslag på åtta man VT träffar i skogarna intill flygplatsen vid Mommehål har just påbörjat en veckolång grundutbildning i säker motorsågshantering.
Utslaget på längre tid är det tänkt att de projektanställda ska arbeta i skogen tre dagar per vecka.Övriga två dagar har avsatts för utbildning eller praktik hos annan arbetsgivare.
? Den första tiden kan det bli en större andel utbildning, säger Lage Jakobsson.
De projektanställda har själva aktivt fått söka jobbet och det fanns dubbelt så många sökande som jobb. De anställda får en avtalsenlig lön som är högre än deras tidigare arbetslöshetsersättning.

? Vi har tecknat löneavtal med skogs- och träfacket. Vi tror att det känns bra för de som tidigare varit långtidsarbetslösa att nu få ett riktigt jobb att gå till varje morgon.
? Ett riktigt arbete innebär att man får tillbaka självförtroendet och en plats i samhället, säger Ove Arnesson.
För att handleda de projektanställda har Skogsvårdsstyrelsen Östra Götland anställt bland annat två arkeologer och en kulturgeograf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om