Livsmedelsinspektörerna på kommunens Miljö- och byggnadskontor har genomfört inspektioner på sammanlagt 27 restauranger i Västerviks kommun.
13 av dessa fick anmärkningar och 14 klarade sig utan anmärkning.
Arbetet har fokuserat på restaurangernas ärlighet, det vill säga på om menyerna stämmer överens med vad som faktiskt hamnar på gästens tallrik.
Inspektörerna har även granskat restaurangernas hygien, hantering, rengöring, desinfektion med mera. Inspektörernas besök var oanmälda.
Inspektörerna tycker att de ofta en god relation med restaurangägarna. Kommunikationen handlar då om att stödja och hjälpa krögarna. Men kontrollen är också viktig.
VT pratar under onsdagen med två av inspektörerna, Anna Johansson och Anna Heidesjö.
- Oftast tittar vi på restaurangernas egna rutiner. De ska ha egenkontroll och det är den vi i sin tur kontrollerar. Men vi gör även en analys med blotta ögat, berättar Anna Heidesjö.
Ett exempel på en sådan analys är titta om rått kött ligger bredvid grönsaker.
- Nästan alltid kommer vi oanmälda, berättar Anna Johansson.
De berättar att det i framtiden finns planer på att lägga ut information direkt på en kommunal hemsida om vilka restauranger som inte skött sig.
- Fast det ligger långt fram, vi är inte där i dag, säger Anna Johansson.
De tycker båda att sådan information är bra att sprida, men att man även behöver vara försiktig.
En av de restauranger som får anmärkning är Restaurangskolans egen restaurang. I det här fallet en mindre anmärkning. VT talar både med programmets rektor, Pontus Larsson, och programchefen Malin Köhler.
Pontus Larsson:
- I skolans värld ska allt fungera, så det här känns lite besvärande. Det är jätteviktigt med livsmedelshygien, säger han.
Malin Köhler:
- Jag undervisar i livsmedelshygien och jag berättar för mina elever att inspektörerna kommer för att hjälpa oss, inte att stjälpa oss. Vi var medvetna om problemet och vi arbetar på det. Vi har ett hundratal kockar som lagar mat här.
Hur tror du att andra restaurangägare ser på kritiken?
- Många reagerar med ilska tyvärr. En jag talade med tyckte att inspektörerna var idioter eftersom de hade slagit ned på att menyn var vilseledande. Att den personen reagerade så förstår jag verkligen inte, säger Köhler.
Läs mer i dagens VT.