Det var femte året som kommunen anordnade UF Boost i Västervik, den här gången via kommunens näringslivsenhet. Samordnaren Peter Göransson var riktigt nöjd över uppslutningen.
– 127 ungdomar och 33 "boostare" har anmält sig, det är högsta siffran hittills, säger han när kvällen på Bryggaren börjar närma sig sitt slut.
Kvällen har bland annat innehållit inspirationsföreläsning av 25-årige Azad Ali, som kom till Sverige som ensamkommande flykting i tonåren. Via möjligheten att driva UF-företag under skoltiden hittade han sin passion, och driver nu ett eget möbelföretag i Nybro.
Efter att ha minglat lite är det dags att samlas i smågrupper om två-tre företag och deras "boostare" – personer från kommun, skola och näringsliv, med det gemensamt att de vill hjälpa andra att utvecklas.
De unga företagarna får pitcha sina idéer och bolla tankar, reflektioner och frågor med de för kvällen utvalda mentorerna.
I ett hörn sitter fyra av tjejerna i BloomBoost UF, som VT tidigare skrivit om. De säljer växtnäring i form av torkad kaffesump och berättar för sina boostare Anna Blom och Marcus Grimerö att de redan sålt slut på sitt lager.
– Det kan vara ett tecken på att ni säljer för billigt, säger Anna Blom och uppmanar dem att även väga in sin egen arbetsinsats i prissättningen.
I en annan grupp berättar Stella Landers och Filippa Lång om hur de är i färd med att ta fram en affärsplan för sitt företag Dry snacks UF. Även de jobbar hårt utifrån hållbarhetstänk och återanvändning av restprodukter.
– Vi ska tillverka hundgodis av matsvinn som vi ska försöka samla in från restauranger och butiker, säger de och berättar att det främst är morötter och blodpudding som ska torkas och bli till delikatesser för hundar.
Även här tas priset upp till diskussion. Stella och Filippa vill ligga lägre i pris än i butik, men boostarna Jakob Franzén, Johan Bardh och Malin Starenflykt uppmanar dem att inte lägga sig för lågt, utan i stället försöka känna av marknaden.
– Kanske är kunderna beredda att betala för en kvalitetsprodukt, resonerar Jakob Franzén som även tipsar tjejerna om att marknadsföra sig med hjälp av det sociala mediet TikTok och filma både tillverkning av produkterna samt hungriga hundar som glatt smaskar i sig av godiset.
I denna grupp blir det tydligt hur det kan löna sig att bolla idéer med andra. I samma ring sitter nämligen tre tjejer som går hästutbildningen vid Gamlebygymnasiet och Ida Håkansson tipsar om att det kan vara en idé att hitta råvaror på fodermarknaden.
– Titta här! säger hon och visar upp en hemsida där hon hittat ett jätteparti fodermorötter till vrakpris.
Själv ska hon tillsammans med kollegorna Maya Wijk och Leia Karlsson driva eventföretag. Tanken är att bland annat anordna barnkalas. Även där kan deras häst- och ridkunskaper komma till nytta, tror de.
– Kanske kan vi ha kalas med hästtema, där barnen kan få rida eller dit det kommer en tränare och visar dem, säger Ida Håkansson.
Kvällen går fort och när eleverna sammanfattar kvällen verkar de flesta nöjda med de tankar och idéer de fått med sig. Även Peter Göransson är nöjd.
– Det här konceptet är något unikt för Västervik och jag tänker att det ger eleverna ytterligare ett trappsteg i utvecklingen, säger han.