120 år sedan Det stora Almviksraset
Västerviks kommun har lyckligtvis varit förskonad från större naturkatastrofer. Men det har hänt uppseende saker även i vår bygd.För exakt 120 år sedan, den 20 september 1886, inträffade det som kom att kallas för Det stora Almviksraset. Utan förvarning försvann stora landmassor med byggnader och allt ut i Gamlebyvikens vatten.
Allt skedde under ett öronbedövande dån som hördes flera kilometer. Hela hamnen inhöljdes i ett moln av damm och stänk från de våldsamt upprörda vattenmassorna.
Med i raset förutom de stora landmassorna följde delar av en tegellada med ett lager av cirka 20 000 tegel. En senare rapport nämnde siffran 50 000 tegel. Ett stort antal brädstaplar och ett spannmålsmagasin med 800 tunnor säd försvann liksom bryggor och mycket annat.
En hel hamn försvann på bara några ögonblick. Vid den gamla stranden, där djupet tidigare bara varit någon meter lodades det ett par dagar senare till 15 meter. Av sjöbottnen utanför beräknades att allra minst 25 000 kvadratmeter sänkts.
Flera teorier framfördes om vad som kunde ligga bakom naturkatastrofen. En var att sommaren 1886 hade varit extrem torr. Dessutom hade bara en vecka före raset ett rejält väderomslag inträffat där temperaturen i ett nafs hade sjunkit 16 grader och en kraftig hagelstorm dragit fram över området. Dessutom plockades en uppgift fram om ett tidigare ras som inträffat 1824 i Tärnvik mellan Gagersrum och Almviksnäset.
Raset uppmärksammades i alla landets tidningar. Inte minst i Västerviks egna tidningar från vilka uppgifterna hämtats.
Från Västervik arrangerades under följande veckor ångbåtsturer för att så många som möjligt skulle få betrakta olycksplatsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!