Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivare varje år dokumentera sitt patientsäkerhetsarbete. Nyligen fick socialnämnden ta del av en delårsrapport på detta arbete.
Rapporten visar att antalet fallolyckor under årets första sex månader var 1 175 stycken varav 21 ledde till fraktur och 169 till sårskada. Resultatet är bättre än förra året, men socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD) känner ändå inte att man kan vara nöjd.
– Det är lite för många ändå. Även när det inte blir frakturer och sårskador så blir de flesta omtumlade av ett fall, säger hon.
Socialchef Joakim Nyman berättar att fallen sker överallt i verksamheten, både på boenden och i omsorgstagarnas hem.
– Vi har i många år jobbat med att förebygga fall och det är glädjande att resultaten blivit bättre. I Västerviks kommun är vi helt unika på grund av vårt samarbete med räddningstjänsten som kan hjälpa till med enklare bostadsanpassningsåtgärder – ta bort trösklar, ordna spisvakter, sätta dit handtag och kolla risker i hemmen. Vi har jobbat så sedan 2016, säger han.
Förutom fallen har totalt 756 läkemedelsavvikelser rapporterats under perioden januari till juni. I 503 av fallen handlar det om att någon glömt att ge medicin, i 119 fall om att den som gett medicinen glömt att signera läkemedlet. Även här har avvikelserna minskat, men de borde inte få förekomma alls, enligt Maud Ärlebrant.
– Läkemedelsavvikelserna är sorgliga, säger hon och berättar att socialnämnden under året har jobbat med att implementera ett system som gör att anställda ska kunna signera läkemedel digitalt.
– När det systemet är infört, då räknar vi med att avvikelserna kommer att minska drastiskt. Det kommer också att underlätta för personalen att kunna dokumentera digitalt direkt när man varit hos en brukare och inte behöva lagra all information i huvudet, säger hon.
I rapporten tas just digitaliseringsarbetet upp som en av de insatser som pågår för att öka patientsäkerheten. Under året har även en app utvecklats som ska säkerställa att personalen tar del av den utbildning de behöver. Man har också kompetensutvecklat personal i förflyttningsteknik och i höst väntas en utbildning starta där undersköterskor utbildas av sjuksköterskor för att öka sina medicinska kunskaper.