100 år sedan explosionen

Måndagen den 6 maj 1918 miste tio personer livet i en minexplosion vid Glasbruket i Västervik.

Så här ser desarmeringstången ut.

Så här ser desarmeringstången ut.

Foto: Anna Hultman

Västervik2018-05-06 09:00

Minan hittades först av en fiskare 400-500 meter utanför Gränsö udde. I hopp om att få hittelön för pjäsen, fraktade fiskaren med hjälp av sin son in den till land där polis tillkallades. Fyrmästaren Ernst Lundgren från Spårö skickades till platsen, han insåg direkt allvaret med den nästan tre meter långa flodminan; "Den här saken ska ni vara fruktansvärt försiktiga med", ska han ha uppgett.

Den 26 kilo tunga pjäsen förflyttades av överkonstapel Torell och fiskaren till en angränsande fiskebod.

En expertgrupp på fyra personer kallades ner från Stockholm för att desarmera bomben, men något gick fruktansvärt fel och snart skakade hela Västervik av explosionen.

Ingen vet den exakta anledningen till varför minan exploderade.

– Explosionen skedde när man hade förflyttat minan från boden till strandkanten. Om det var något som gick fel under desarmeringsarbetet eller om någonting annat hände vet vi inte. Alla som var närvarande omkom, säger Tony Wärdig vid Flottans män.

En desarmeringstång, som vid explosionen slungades iväg och senare hittades i en husvägg, är ett av de objekt som finns på museet i Västervik.

– Med tanke på att tången flög iväg vid explosionen, så är det inte omöjligt att bomben detonerade i samband med själva desarmeringsarbetet. Men det är inget vi med säkerhet kan veta, avslutar Tony.

Tio personer omkom, fyra militärer och sex civila åskådare.

På 100- årsdagen anordnar Flottans män, i samarbete med Västerviks Museum och Tredje Sjöstridsflottliljen, en minnesdag för att hedra de omkomna.

– Detta är nog en av de största minolyckerna som skett på land i Sverige, avslutar musiechefen Olof Nimhed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!