- Maten ser ut som en uppkastning

På förpackningarna syns aptitliga och trevliga maträtter. Men efter några minuter i mikron är bilden en annan. - Det ser mer ut som uppkastningar än maträtter, lyder matprofessor Carl-Jan Granqvists dom.

Lika! Bilderna på färdigrätternas förpackningar, och de tillagade maträtterna, liknar inte alltid varandra.

Lika! Bilderna på färdigrätternas förpackningar, och de tillagade maträtterna, liknar inte alltid varandra.

Foto: Samuel Ahlin

Västervik2009-10-07 00:06
Frysdiskarnas färdigrätter kan knappast klassas som gourmeträtter. Deras huvudsyfte är att förenkla tillvaron för den upptagna eller lata konsumenten. Men som bekant bedömer vi inte maten endast med smaken utan även med kroppens övriga sinnen, något som går under namnet Sapere-metoden. En av pionjärerna i Sverige inom detta område är krögaren och professorn i matkonst Carl-Jan Granqvist. Testfakta bad därför honom titta på ett antal vanliga färdigrätter, tillagade i mikron efter anvisningarna på förpackningarna.- Jag tycker till att börja med att bilderna på förpackningarna generellt ser väldigt röriga och tråkiga ut. När man sedan ser rätterna tillagade, så ser det ganska chockerande ut, säger krögaren.Den första rätten Carl-Jan Granqvist reagerar på är Findus Lax Hollandaise, som han liknar vid en uppkastning snarare än en maträtt. Inte heller Fisk med rotfruktspuré från samma företag faller honom i smaken visuellt.- Avföring med broccoli! Det ser verkligen ut som en bajskorv som ligger där, så den skulle jag absolut inte vilja ha.På förpackningarna ser dock dessa rätter relativt aptitliga ut. Hur kan det då gå så snett på vägen? Tar företagen något ansvar för att inte vilseleda och lura konsumenterna?På Findus försvarar man sig med att det är viktigt att konsumenterna tydligt ska kunna se vilka råvaror som ingår i rätten, och att det därför kan skilja en del mellan bild och verklighet. Man ska till exempel inte bli besviken på mängden kött. Men Inger C Larsson, kvalitetschef på Findus, medger att några av rätterna inte ser så aptitliga ut.- Laxen ser ju inte så rolig ut, det håller jag med om. Här borde vi ha tagit om fotot. Men rätten ser även övertillagad ut. Om det har med produktionen, eller att vi har satt fel tillagningstid på förpackningen att göra, vet jag inte, säger hon.Tror du att folk skulle köpa rätterna om bilderna var rättvisande?
- Bra fråga. Det kanske man inte... möjligtvis inte laxen.Det finns dock industriell mat som håller måttet, enligt Carl-Jan Granqvist. Som exempel tar han pyttipanna. - Pyttipanna är utmärkt industriell mat. Den är till och med godare än när man lagar den själv, eftersom man sällan har rätt råvaror hemma. Så, hur jobbar företagen med att bli bättre på det här området? Enligt Inger C Larsson pågår en diskussion om balansen mellan tydlighet gällande råvaror och rättvisande bilder.- Det här visar att vi kan bli bättre på den här saken. Vi ska nu börja med att visa rätten i fryst tillstånd på baksidan av förpackningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om