Treåring fick vänta länge på tandläkartid

Erica Spets treåring skulle få vänta över tre månader på att få laga ett hål på Folktandvården i Västervik. Oacceptabelt, anser Erica – som vände sig till en privat klinik i stället.

Erica Spets kritiserar långa väntetider hos Folktandvården. Bilden har ingenting med artikeln att göra.

Erica Spets kritiserar långa väntetider hos Folktandvården. Bilden har ingenting med artikeln att göra.

Foto: Sanna Eriksson

Västervik/Ankarsrum2016-10-03 19:55

Det var i somras som Erica Spets upptäckte att sonen hade fått ett litet hål i en tand. Folktandvården hade sommarstängt, men Erica fick en tid den 16 augusti. Tandläkaren konstaterade då att sonen hade två små hål, som behövde lagas. Men detta kunde först ske efter att han fått gå på två introduktionsbesök. Först den 15 september skulle den behandlande tandläkaren presenteras för sonen – men hon blev sjuk, och besöket sköts upp flera månader.

– Den 21 november skulle vi gå på en till introduktion. Jag höll på att explodera i telefonen, jag blev så arg. Ska han behöva vänta till slutet av november bara för att testa att gå till tandläkaren. Jag vet ju inte hur ont han har, säger Erica Spets.

Ska skriva över sig

Hon är upprörd, inte bara över de långa väntetiderna, utan också över bemötandet från personalen, som hon upplevt som rörigt.

– Jag är både besviken och ledsen över hela situationen.

Även Erica Spets make har fått vänta länge på tandläkartider. I över ett år gick han med en provisorisk lagning. Nu har både maken och barnen börjat gå till en privat klinik i stället, och Erica Spets kommer också att skriva över sig.

– Vi ska åka dit på tisdag, då har sonen fått en tid.

Anders Nylander, tandvårdschef, kan inte uttala sig om det enskilda fallet – men säger att det generellt sett kan ta lång tid innan man lagar en tand på ett litet barn.

– Det kan vara så att barnet inte är behandlingsmoget, att barnet är oroligt eller rädd. Sådant händer. Ibland får man skriva en remiss till en specialist på barntandvård.

Han bekräftar dock att köerna blivit längre på Folktandvården.

– Vi har fyra tandläkare på föräldraledighet samtidigt, och det är svårt att få tag på tandläkare. Det är tandläkarbrist i hela Sverige.

De är sist i kön

I möjligaste mån försöker tandläkare på närliggande kliniker stötta upp vid personalbrist, men nu är det kärvt även på Folktandvården i Gamleby.

Ann Hultquist, chef på Folktandvården i Västervik och Ankarsrum, förklarar att personalen måste prioritera – och att de som inte har akuta besvär kan få vänta längre.

– Vi har en prioritering som vi måste göra, och vuxna patienter utan akuta besvär kommer längst ner på listan.

Den som har akuta besvär, exempelvis tandvärk, tas däremot emot så snabbt som möjligt.

Att Ericas son fick vänta länge på sin introduktion kan, enligt Ann Hultquist, bero på att man vill ha introduktionen för små barn i nära anslutning till själva behandlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om