16 utgivare misstänks för förtal

Justitiekanslern, JK, har inlett en förundersökning där jag, och ytterligare 15 ansvariga utgivare i Sverige, misstänks för förtal. Delgivningen om att JK inlett förundersökningen mot oss utgivare kom förra veckan. Det är en närmast unik händelse. Och förhållandevis meningslös.

23 januari 2019 14:00

Misstanken om förtal handlar om en artikel från TT som publicerades i ett stort antal tidningar i Sverige 2017. Den handlade om en busschaufför i norra Sverige som anklagades för att ha visat porrfilm i bussen. Bussbolagets vd hade kommenterat händelsen i flera medier, men busschauffören själv var inte namngiven.

Så långt allt väl. Men. Ganska kort därefter visade det sig att filmen inte alls hade varit någon porrfilm, utan en romantisk komedi. Flera tidningar anmäldes till Pressombudsmannen vilket senare ledde till att tidningarna fälldes.

Men nu har fallet tagit en ny, och dessutom ganska förvirrande, vändning. JK:s åklagare har valt att inleda en förundersökning mot flera ansvariga utgivare i Sverige som publicerade artikeln. En kommissarie på Polisens enhet för Särskilda utredningar i Stockholm har tilldelats fallet.

Ansvariga utgivare kan klandras för allt material i den tidning som man är utgivare för. Det spelar ingen roll om artikeln köpts in från TT eller om den är producerad av tidningens egna journalister. Så på den punkten är det inga konstigheter.

Det är däremot oerhört märkligt att JK väljer att starta en förundersökning om just förtalsbrott eftersom det enligt lagen inte går att klandra utgivare för ”gamla synder”. Den 1 januari i år klubbades det igenom att utgivare för en publikation inte kan klandras för beslut som utgivare innan dem har tagit om publiceringen är äldre än ett år, förutsatt att den nya utgivaren tar bort den anmälda artikeln inom två veckor från det att hen blivit delgiven misstanke om brott.

Jag var inte utgivare 2017, alltså när artikeln publicerades, och eftersom artikeln var felaktig har jag självklart beslutat att ta bort den och dess koppling till Google. Det gäller såväl Västerviks-Tidningen som Vimmerby Tidning och Kinda-Posten. Detta har jag meddelat JK i delgivningen, samt till Polisen. Men nu har de ändå valt att inleda en förundersökning mot mig, trots att det inte ska gå att fälla mig. Varför? Ja, det har de inte svarat på, trots att jag ställt frågan. Jag har inga problem med att utgivare kontrolleras och att det finns möjligheter att utreda oss för brott. Men just den här utredningen är fullkomligt meningslös och kommer enbart kosta skattebetalarna massa pengar i onödan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Nielsen, chefredaktör