– Det känns för jävligt om vi har smittat den här personen, säger Josefin som jobbar inom den kommunala hemtjänsten.
Josefin, som egentligen heter något annat, jobbar heltid inom hemtjänsten. Men precis som för många andra har de senaste veckorna varit påfrestande, minst sagt.
Enligt Josefin konstaterades det första coronafallet hos en brukare för drygt tre veckor sedan.
– Vi får bara ha skyddsutrustning hos de som är bekräftade. Innan det var konstaterat använde vi ingen skyddsutrustning alls, säger Josefin.
Enligt Josefin började man alltså att använda skyddsutrustning hos brukaren först när hen kommit hem med bekräftad smitta från sjukhuset. Att ha jobbat nära brukaren innan detta skapade en oro hos personalen, men trots det fick ingen testa sig för covid-19.
– Det blev ett solklart nej. Eftersom vi inte har symptom så ska vi inte testas. Allt flöt på precis som vanligt, förutom att vi fick använda visir och munskydd hos den här patienten.
Till en början använde Josefin och hennes kollegor bara visir och munskydd. De fick då i uppgift att åka tillbaka till kontoret och byta kläder efter att ha besökt patienten. Men nu jobbar Josefin och kollegorna i vita, heltäckande kläder.
– Visiret är gjort av typ ett lamineringspapper och munskydden är de sämsta, samma som tandläkarna använder.
Efter detta konstaterades flera nya fall av covid-19 bland brukarna. Josefin ville bli testad, men blev nekad.
– I måndags så ringde jag 1177 och förklarade situationen. De sa att jag har träffat smittade personer, och då har jag förstått det som att man får testa sig. De sa att jag skulle prata med min chef eftersom jag jobbar inom kommunen. Men chefen sa bara att hon inte kunde göra något.
Josefin berättar också att hon för drygt en månad sedan var sjukskriven i två veckor på grund av hosta. Men att hon efter det rekommenderades att jobba vidare – trots att hon fortfarande hade symptom.
– Jag förstår ju att hosta kan sitta i, och jag har hostat i en månad. Men det är väldigt svårt att själv ta beslutet om man ska jobba eller inte. Det blir en moralisk stress och press för man vet att det är många i personalen som är sjuka.
Men har kommunen sagt åt er att komma till jobbet trots hosta?
– Ja, absolut. Efter de två veckorna jag varit hemma har de sagt: "Nu kan du komma till jobbet som vanligt även om du hostar". Hade man testats och vetat att man inte är smittbärare hade det kanske känts lite mer okej.
Josefin tror till och med att hemtjänsten kan ha smittat en av brukarna med covid-19.
– Den här brukaren är äldre och bor långt ute i skogen. Hen har inga barn eller anhöriga som kommer på besök. Det är bara vi som är där, och hen har många besök av oss. Så jag kan bekräfta att brukaren inte träffar någon annan, det vet vi.
Hur känns det om det är så att ni har smittat den här brukaren?
– Det känns för jävligt rent ut sagt att det ska vara så. Det är moraliskt fel att det ska komma från oss. Det ska inte få hända. Och att man ska låtsas som ingenting. Vi i personalen har pratat om det här och kommit fram till att det måste vara vi. Det känns för jävligt.
Hur orolig är du för att du ska bli smittad, eller ha varit smittad?
– Jag är inte så orolig för min skull, jag är ung och frisk. Men mina brukare är runt 99 år, vilket är det värsta rent moraliskt – att jag ska var där och hjälpa utan att de vet någonting. Jag har frågat varför vi inte har skyddsutrustning hos alla brukare ifall att man är smittbärare. Det är flera ur personalen som har suttit och gråtit och tycker det här är skitjobbigt, speciellt de som jobbat hos brukarna innan de blivit bekräftade. Många kollegor är själva i riskgrupp eller har anhöriga som man inte vill dra hem det till.