"Vårt bästa stenåldersfynd"

Ett 7000 år gammalt sänke till ett metspö blev det bästa fyndet vid utgrävningarna vid Mommehål.

15 juni 2009 14:07
Och det var faktiskt inte en av arkeologerna som hittade stenen, utan en anställd vid Målserums stall.

 

- Det ser kanske ut som en vanlig sten först, men sedan ser man att det är två hack här för att man ska kunna binda ett snöre runt. Det är ett sänke till ett metspö. Väldigt stiligt tycker jag, säger arkeologen Maria Peterson från Riksantikvarieämbetet i Linköping, när hon granskar den lilla stenen.

 

 

Hon och en kollega har finkammat flera områden runt Målserum och Jenny, som är rika på fornlämningar. I en hage framför stallet har man hittat spår från en gård från yngre järnålder.

 

- Här har det funnits minst tre hus på samma plats samtidigt. Från cirka 600-900-tal, det är en ganska lång tid, då blir det många spår.

 

I marken runt husen har arkeologerna hittat bronsföremål, småsaker och en vävtyngd.

 

 

Sänket till fiskespöt hittade man i en dunge öster om hagen. På jägarstenåldern och stenåldern var havsnivån högre och då var dungen en rastplats vid vattenbrynet.

 

- Det finns spår av tillfälliga uppehåll vid havsviken under 1000-tals år. Vi har hittat massor av stenmaterial till vektyg och stenar som är slagna för att få en vass egg.

 

 

En specialist på stenåldern har hjälpt till vid just den utgrävningen. Man har konstaterat att flera av stenarna kommer från sädra Skandinavien.

 

Torsdagen var sista dagen på utgrävningen. Det är länsstyrelsen som bestämmer och man ska gräva ut mer, när kommunen sätter igång med att bygga en rondell vid infarten till Jenny

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!