På de flesta större akutsjukhusen i landet har vårdplatserna minskat med cirka tio procent sedan förra året. Bristen på vårdplatser leder i sin tur till inställda operationer och köer som växer. Men i Västervik tycker sjukhuschefen Henrik Holmberg att man har en rimlig beläggning.
Enligt Holmberg finns det ingen överbeläggning på sjukhuset. Vårdplatserna är väl demissionerade för det uppdrag som man är satta att utföra. I dag är beläggningen mellan 80 och 85 procent. Det medför att man har relativt korta vårdtider på Västerviks sjukhus och patienterna inte behöver stanna kvar så länge efter sina operationer.
– Det har vi tack vare ett bra samarbete mellan de tre kommunerna i den norra länsdelen, säger Henrik Holmberg.
Men naturligtvis kan de uppstå akuta situationer som kan kullkasta all planering även här.
– Om en person slår i gatan och behöver operera en höftled akut kan det självklart störa vår planering, säger han.
Holmberg tror att problemen som beskrevs i förra veckan är mycket ett bekymmer för storstadssjukhusen. På mindre sjukhus kan man lättare hantera vardagen.
Däremot delar Västerviks sjukhus bristen på sjuksköterskor med hela övriga Sverige. I dag får man pussla ihop scheman efter bästa förmåga och hitta tillfälliga lösningar med hyrsjuksköterskor, samtidigt som sjuksköterskornas semesterberg växer.
– Vi får hela tiden se över hur många vårdplatser vi kan hålla öppna.