Lars Wennman flyttade till Gamleby i början av 90-talet.
– Jag var i ett riktigt risigt tillstånd när jag kom till Josuas behandlingshem, säger han.
Efter en lyckad rehabilitering på det kristna behandlingshemmet väcktes ett engagemang för att göra skillnad i samhället. 1996 startade han Lugna stan i Västervik som jobbade för att minska gatuvåldet. För åtta år sedan flyttade han tillbaka till den stad han kom ifrån, Gävle.
– Jag var med och drog ihop ett stort soppkök under ett par år men under 2012 lade det ner och jag började fundera på vad jag skulle kunna göra istället.
Under åren med soppköket hade Lars fått upp ögonen för att det slängdes enorma mängder mat från landets butiker.
– Fattigdomen i Sverige skulle kunna utrotas om man tog till vara på det som slängs, säger han.
Lars Wennman och hans fru är starkt troende och åkte ner till Gamleby för att be. Där upplevde han att han fick en uppenbarelse om att han skulle få bröd. Väl tillbaka i Gävle ringde en person från en lokal matbutik upp honom och undrade om han inte kunde ta hand om en stor mängd bröd som snart skulle kastas. När han hämtade brödet visade det sig att det var sex sopsäckar fulla av livsmedlet.
– Då tänkte jag: Vad gör jag nu? Jag kunde ju inte ge allt bröd till en och samma person direkt.
Med bilen proppfull av bröd körde Lars till ett bostadsområde där han visste att det fanns människor i behov av mat. Han öppnade sin baklucka och ropade ut bland husen att det fanns gratis bröd till alla. Efter tio minuter var det en lång rad av personer som stod i kö för att få ta del av det fria brödet.
– Vissa kvinnor grät när de fick en påse med bröd, säger han.
När Lars var klar på platsen var bilen tom och han begav sig hemåt. När hans fru frågade vad han gjort under dagen berättade han att han delat ut bröd och att det gått väldigt bra.
– Hon frågade om jag hade något bröd med mig hem men det hade jag glömt i all iver.
Samma dag hörde ytterligare en affär av sig och ville att han skulle ta hand om deras bröd. Lars startade en ideell förening som bara växte i och med att hans verksamhet blev mer känd. En lokal bilfirma ställde upp med en skåpbil och efter två år nådde Matakuten 200 till 300 personer i veckan med mestadels bröd men även lite frukt ibland.
Till slut blev verksamheten för stor för att vara en ideell verksamhet. Han beslutade sig för att lägga ner.
– Jag hörde av mig till bilfirman som lånade ut bilen till mig men de vägrade acceptera att jag skulle sluta. Jag fick inte lämna tillbaka bilen.
Under en vecka i april 2014 slutade Lars att dela ut mat i Gävles omnejd. Han funderade över vad han sysslat med under de senaste åren och fick en idé. Det han arbetat med var ju en form av avfallshantering. De varor han delade ut skulle annars blivit till sopor. Han kontaktade Gästrikes återvinnare och bokade in en lunch med en representant för företaget.
– Han anställde mig direkt. Mitt under lunchen. Du är toppen på återvinningsberget sa han.
Nu har Lars Wennman varit anställd av företaget i lite mer än ett år och verksamheten har utvecklats i rasande takt. Mer mat började komma in allt eftersom Lars rykte spridit sig. Ett mejeri började skänka mjölkprodukter.
Lars hade tre mål med verksamheten när han startade den.
– Bil, lön och lokal. Jag har allt det i dag, säger han.
Till lokalen kommer ett 20-tal människor varje dag för att hämta en matkasse som packas av Matakuten. I lokalen finns också ett kök och matplatser för 20 gäster.
Lars Wennman hoppas nu att fler kommer att anamma samma idé som Matakuten. Målet är att hjälpa igång andra som vill starta en liknande form av verksamhet på andra orter.
– Västervik skulle vara en perfekt plats för en sådan här verksamhet. Det finns en viktig regel för Matakuten och det är att ingenting får säljas. Allt kommer in gratis och ska också gå ut gratis.
nils.gruveback@vt.se
0490-66657